
Hemlagad vaniljglass utan glassmaskin
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 335

Kcal / portion: 200

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1598 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 26%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så vänder man ner > Äts ej
Så smälts choklad > Äts ej
Om glass > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min + 4 tim )
- Glassmet: Vispa grädden fast.
- Vispa ägg med socker fluffigt, cirka 1 minut med elvisp.
- Vänd ner äggvispet försiktigt i grädden.
- Frys: Ställ i frysen 3-4 timmar.
- Rör om i glassen flera gånger under infrysningen. Ju oftare desto bättre. Detta för att minska kristallbildningen i glassen. Se kommentar.
- Smaksättning enligt eget önskemål. Tillsätts oftast mot slutet. Mosad frukt är vanligt men bör inte vara alltför vattnig. En fruktpuré är bättre. Choklad värms försiktigt i mikro eller vattenbadskastrull tills den precis har smält. Nötter får gärna vara torrostade och sedan hackade. Kan också stekas i lite socker för att bli karamelliserade.
Alternativ kondenserad mjölk:
- Vispa grädden fast.
- Vispa eller vänd ner kondenserad mjölk och smaksättare.
- Frys enligt ovan.
Kockens kommentar
För att få en jämn fin len glass utan märkbara kristaller måste glassmeten röras om under frysningen, vilket är svårt utan glassmaskin som rör om kontinuerligt. Utan omrörning bildas större iskristaller vilket känns knastrigt i munnen. Detsamma händer om glass får tina något och sedan fryses på nytt, vilket kan hända med köpt glass på vägen hem innan den hamnar i frysskåpet, eller när man tar ut glass ur frysen för att ta lite och sedan sätter tillbaka den i frysskåpet.Alternativ: Att använda kondenserad mjölk minskar effekten av kristaller. Andra bra alternativ är att i stället tillreda en parfait eller semifreddo. Frusen yoghurt är också ett alternativ. Se recept via länk nedan. Läs mer > Så tillagas glass.
Kallfrusen glass är kall glassmet som fryses, till skillnad från "sjuden glass" där glassmeten först värms upp till 72-82°C innan den fryses. Läs mer > Så tillagas glass.
Kalla efterrätter
- Färsk frukt och bär
- Inlagd, macererad frukt ¤
- Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
- Krämefterrätt, pannacotta, pudding
- Fromage, mousse ¤
- Maräng ¤
- Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
- Hemlagad glass ¤
- Glassdessert ¤
- Sorbet, sherbet, granité ¤
- Cheesecakes ¤
- Ostefterrätter
- (Paj, tårta, bakelse >)
- (Varma efterrätter >)