
Hemlagad kallfryst vaniljglass i glassmaskin
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 260

Kcal / portion: 180

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1437 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 18%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Tillaga i glassmaskin > Äts ej
Så tilllagas glass > Äts ej
Om glass > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Kräm: Vispa äggulor, socker och vaniljsocker blekgult och pösigt.
- Vispa grädden fast (med raka toppar, se Så vispas grädde).
- Vänd ner grädden i äggsmeten. Rör om försiktigt till jämn smet. Smaksättning se kommentar.
- Vila: Bäst är om smeten får stå kallt ett dygn innan den körs i glassmaskin. Glassen blir då lenare och smakrikare.
- Glassmaskin: För-starta maskinen. Kör smeten i 30-60 minuter tills seg. Tiden beroende på maskin och mängd. Vissa maskiner stänger av sig själva.
- Servera direkt och njut av den krämiga glassen eller ställ behållaren en stund i frysen så smälter den långsammare på tallriken.
- Förvara: Häll glassen i en för-fryst tättslutande behållare. Detta för att inte formen skall smälta glass som bildar kristaller. Ställ in i frysen. Hårdfrusen glass tinas en stund för att mjukna. Bästa serveringstemperatur är -15 till -12°C.
- Utan glassmaskin hälls smeten i en behållare (brödform) och ställs in i frysen i 3-4 timmar. Rör om i smeten ett flertal gånger under infrysningen för att minska kristallbildning. Ju fler gånger desto bättre.
Kockens kommentar
För att få riktigt fin len glass med omärkbara små iskristaller måste smeten röras om under infrysningen vilket görs bäst i glassmaskin. Läs mer > Så tillagas glass.
Smaksättning: Glass kan smaksättas på allehanda sätt. Beakta smaksättarens mängd vätska och socker. Till exempel minskas mängden mjölk motsvarande mängd juice om detta önskas, och mängden socker minskas om sockerfrysta bär eller söt likör används.
Kallfrusen glass är kall glassmet som fryses, till skillnad från "sjuden glass" där glassmeten först värms upp till 72-82°C innan den fryses. Sjuden glass ger stabilare, lenare och smakrikare glass.
Kalla efterrätter
- Färsk frukt och bär
- Inlagd, macererad frukt ¤
- Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
- Krämefterrätt, pannacotta, pudding
- Fromage, mousse ¤
- Maräng ¤
- Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
- Hemlagad glass ¤
- Glassdessert ¤
- Sorbet, sherbet, granité ¤
- Cheesecakes ¤
- Ostefterrätter
- (Paj, tårta, bakelse >)
- (Varma efterrätter >)