
Parfait glacé, stillfrusen äggkräm blandat med grädde
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 343

Kcal / portion: 278

GBR (GI) / port: 5
Recept: 1667 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 21%
Kolhydrater: 33%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
ā la Chantilly > Äts ej
Om maräng > Äts ej
Om kräm, krämefterrätt > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 4 tim )
Se film, klicka på "L´atelier des Chefs" under bilden.
- Crčme Chantilly: Mjukvispa grädde med socker. Ställ kallt. Läs mer > Så vispas grädde.
- Sockerlag: Koka socker och vatten till 117°C.
- Pâte ā bombe: Börja vispa samman äggulorna. Tillsätt långsamt sockerlag med tunn stråle. Vispa tills smeten svalnat, högst 4-5 minuter.
- Vänd ner grädden och eventuell smaksättare till exempel vanilj (i filmen Grand Manier). Läs mer > Så vänder man ner. Krämen kan serveras kall.
- Frysning: Fördela i portionsformar och ställ in i frysen i 3-4 timmar. Ta ut och servera. Garnera gärna med något smakfull.
Kockens kommentar
Äggulorna värms av sockerlagen vilket gör att krämen blir fluffigare. Ett alternativt sätt att vispa gulorna i vattenbadskastrull (se recept > Parfait glacé au café). En lite enklare variant är att hoppa över uppvärmningen (se recept > Vaniljparfait på Arlas vis).
Crčme Chantilly är lättvispad grädde med florsocker namngivet efter slottet med samma namn. Läs mer > ā la Chantilly.
Pâte ā bombe är en äggulemaräng som används till tårtor och andra bakverk (läs mer > Om maräng). Serveras också som dessert och benämns då sabayon, i Italien zabaione eller zabaglione. Se dito recept.
Kalla efterrätter
- Färsk frukt och bär
- Inlagd, macererad frukt ¤
- Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
- Krämefterrätt, pannacotta, pudding
- Fromage, mousse ¤
- Maräng ¤
- Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
- Hemlagad glass ¤
- Glassdessert ¤
- Sorbet, sherbet, granité ¤
- Cheesecakes ¤
- Ostefterrätter
- (Paj, tårta, bakelse >)
- (Varma efterrätter >)