Zabaione, sabayon, italiensk äggkräm
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 265
            Kcal / portion: 239
            GBR (GI) / port: 2
Recept: 956 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 17%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om hollandaisesåser > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
Sabayonkastrull > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Zester Daily
Tillagning (30 min + 4 tim )
- Skilj äggulor från vitor.
 - Vispa kraftigt gulor och socker till tjockt vitt skum i liten kastrull. Elvisp fungerar bäst.
 - Vispa ner starkvin eller cider lite i taget.
 - Sätt kastrullen på svag värme eller i vattenbad och vispa hela tiden tills blandningen tjocknar och blir krämig. Obs! Krämen får inte koka, då skär den sig.
 - Ta av kastrullen från värmen och fortsätt vispa tills krämen svalnat. Ställ in i kylskåp i 4 timmar eller längre.
 - Vispa grädde.
 - Häll krämen i eleganta glas och toppa med en klick vispad grädde, myntablad och en jordgubbe.
 
Kockens kommentar
Zabaione, zabaglione (it. = "skumma", fr. = sabayon/-ne) är en italiensk, luftig äggkräm serverad som dessert. Traditionellt ingår starkvinet marsala, men kan också smaksättas med sprit, likör eller vin (torrt, mousserat eller sött vitt vin som Moscato D´Asti).Ibland tillsätts hårdvispad äggvita straxt före servering. Rätten serverades förr ljummen, men numera som regel kall. Klassiskt till färska fikon. Begreppet kommer från napolitansk dialekt "zappilare" = att skumma. Den franka motsvarigheten sabayon kan också avse en fin mousselinsås med ägg och smör som serveras till fisk (läs mer > Om hollandaisesåser).
Alternativ
Kalla efterrätter
- Färsk frukt och bär
 - Inlagd, macererad frukt ¤
 - Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
 - Krämefterrätt, pannacotta, pudding
 - Fromage, mousse ¤
 - Maräng ¤
 - Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
 - Hemlagad glass ¤
 - Glassdessert ¤
 - Sorbet, sherbet, granité ¤
 - Cheesecakes ¤
 - Ostefterrätter
 - (Paj, tårta, bakelse >)
 - (Varma efterrätter >)