Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 168

Kcal / portion: 381

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1524 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 23%
Fett: 9%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så ugnslagas biff > Äts ej
När är biffen färdigstekt? Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (15 min + 4 tim )
- Sätt ugnen på 100ºC.
- Putsa köttet rent från hinnor. Behåll eventuell fettkappa (fettkant). Den ger fin smak. Salta.
- Hetta upp stekpanna med matolja på högsta värme tills rykande het. Tillsätt lite smör och bryn köttet ordentligt runt om till fin yta.
- Sätt in i ugnen i 1-1,5 timme till innertemperatur 50-55ºC. Se tabell nedan.
- Ta ut köttet och låt det vila i minst 20 minuter utan att täcka köttet.
- Sätt på grillen och förbered tillbehör.
- Skär köttet i tjocka portionsskivor. Pensla köttet med olja. Peppra.
- Grilla köttet på hög värme till fin stekyta.
Kockens kommentar
Bästa grillresultat får man om man förlagar köttet i ugn innan grillning skall ske. Ju lägre ugnstemperatur desto jämnare genomstekt blir köttet, samtidigt som tillagningstiden ökar. Ungslaga gärna köttet på förmiddagen för senare grillning på kvällen. Med förlagning slipper man stress och tidproblem i samband med måltiden. Jämför recept Oxfilé till större sällskap.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.