Vanlig svensk sockerkakstårta, vaniljsockerkaka
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Bitar (12st/kaka): 12

Om sockerkakor >

 

 

Så bakas sockerkaka >

 

 

Om tårtbottnar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Vanlig svensk sockerkakstårta, vaniljsockerkaka

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 328

Kcal / portion: 174

GBR (GI) / port: 6

Recept: 2082 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 10%

Kolhydrater: 53%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 53 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om sockerkakor > Äts ej

Så bakas sockerkaka > Äts ej

Om tårtbottnar > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim )

  1. Förvärm ugnen på 175ºC. Smöra och bröa en sockerkaksform eller springform.
  2. Kaksmet: Smält smör, låt svalna. Vispa ägg och socker ordentligt pösigt. Tillsätt vanilj och/eller andra smaksättare som kakao om detta önskas. Rör om.
  3. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt detta lite i taget i mjölksmeten. Rör om försiktigt till jämn smet, men inte onödigt länge. Häll smeten i form. 
  4. Grädda i nedre delen av ugn i cirka 40 minuter tills genomgräddad och med lätt brun skorpa. Prova med sticka, som skall vara torr när klar.
  5. Ta ut och låt kakan ånga av några minuter. Vänd formen med kakan upp och ner på ett fat. Ta bort formen och låt stå tills kakan svalnat.
  6. Förvara: Kakan kan sparas torrt några dagar men torkar ut med tiden. Använd formen som skydd. Väl inplastad sockerkaka med smör i degen kan frysas i 6 månader, utan smör i ett år.

Kockens kommentar

Det finns många olika varianter på sockerkaka. Av sockerkakssmet bakar man tårtor, rulltårtor, muffins, cupcakes, kladdkaka, brownies och socker­kaks­botten. Läs mer > Om sockerkaka.

Tårtbotten: Vanlig sockerkaka fungerar inte så bra till rulltårta och tårtbotten. Det är lite för lös i hullet. Läs mer > Om tårtbottnar.

Glutenfri sockerkaka: Byt ut vetemjölet till potatismjöl (samma vikt 180g). Kakan blir lite smuligare men helt ok.

Alternativ

Genoise sockerkaka på varmvispade ägg

Sponge cake

Silverka

Tigerkaka

Muffins, cupcakes

Brownies

Syltgrottor

Drömtårta, chokladrulltårta

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem