
Klassisk lungmos och pölsa ā la Wretman
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 161

Kcal / portion: 820

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3280 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 5%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (3 tim + 10 tim )
Klassisk pölsa tillagas av lungmos blandat med kokta korngryn. Läs mer > Om pölsa.
Lungmos: Lungmos är i sig en egen rätt av hjärtslag, dvs. av kokt lunga och hjärta från nöt, gris, får eller storvilt. Läs mer > Om hjärtslag.
- Förberedelse: Hjärta och lungor skärs i stora bitar och får dra i kallt vatten över natt.
- Nästa dag: Ansa och grovskär lök, morot och selleri.
- Skumma av: Lägg över i kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt koka i en minut. Häll sedan bort vattnet och spola ordentligt med kallt vatten.
- Koka: Täck på nytt med vatten och låt koka upp. Skumma av på nytt och tillsätt sedan lagom med salt, kryddor, lök och rotsaker. Låt sjuda under lock i cirka 2 timmar tills allt känns mjukt.
- Buljong: Plocka upp hjärt- och lungbitarna i en bunke. Sila buljongen och häll lite på lungmoset. Spar övrig buljong till pölsa. Låt svalna.
- Hacka det därefter fint, eller grovmal det en gång i kvarn.
- Potatis: Koka eller stek potatis.
- Sås: Finhacka rödlök och fräs den glansig i smör i kastrullen. Pudra över vetemjöl och fräs vidare en liten stund. Fyll på med silad buljong, lite i taget och låt koka i 5 minuter under vispning till en ganska simmig sås. Blanda ner hjärtslaget och värm på.
- Stek ägg i lite matfett.
- Serveras rykande varm med råa äggulor eller stekta ägg och inlagda rödbetor, samt stekt potatis säger gamla lungmosspecialter.
Pölsa: Tillaga lungmos enligt ovan.
- Förberedelse: Blötlägg korngrynen över natt.
- Nästa dag: Koka grynen mjuka i buljong från hjärtslaget. Det tar cirka 40 minuter. Läs mer, klicka på ingrediens korngryn.
- Blanda gryn med lungmos och värm på. Smaka av.
- Serveras varm med stekta ägg och inlagda rödbetor, samt med kokt potatis om man så vill.
Kockens kommentar
Tore Wretman: Lungmos hör verkligen till vår husmanskostskatt. Det finns färdig (norrlands-)pölsa att köpa i butik. Ursprungligen lagade man i samband med slakten så kallad lungmos av hjärtslaget ( och annat småkött som inte kunde sparas. Eftersom kött var en bristvara drygade man ofta ut anrättningen med korngryn. Läs mer > Om pölsa, lungmos.
Obs! Lunga är mycket bakterikänsligt och måste hanteras med stor försiktighet. Numera avråds att använda lunga i maträtter.