Klassisk lungmos och pölsa ā la Wretman
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Om hjärtslag >

 

 

Om pölsa >

 

 

Pölsa färdiglagad

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Klassisk lungmos och pölsa ā la Wretman

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 161

Kcal / portion: 820

GBR (GI) / port: 6

Recept: 3280 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 5%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 511 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om hjärtslag > Äts ej

Om pölsa > Äts ej

Pölsa färdiglagad 0%

...

Skapat av
Tore Wretman

Tillagning (3 tim + 10 tim )

Klassisk pölsa tillagas av lungmos blandat med kokta korngryn. Läs mer > Om pölsa.

Lungmos: Lungmos är i sig en egen rätt av hjärtslag, dvs. av kokt lunga och hjärta från nöt, gris, får eller storvilt. Läs mer > Om hjärtslag.

  1. Förberedelse: Hjärta och lungor skärs i stora bitar och får dra i kallt vatten över natt.
  2. Nästa dag: Ansa och grovskär lök, morot och selleri.
  3. Skumma av: Lägg över i kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt koka i en minut. Häll sedan bort vattnet och spola ordentligt med kallt vatten. 
  4. Koka: Täck på nytt med vatten och låt koka upp. Skumma av på nytt och tillsätt sedan lagom med salt, kryddor, lök och rotsaker. Låt sjuda under lock i cirka 2 timmar tills allt känns mjukt.
  5. Buljong: Plocka upp hjärt- och lungbitarna i en bunke. Sila buljongen och häll lite på lungmoset. Spar övrig buljong till pölsa. Låt svalna.
  6. Hacka det därefter fint, eller grovmal det en gång i kvarn.
  7. Potatis: Koka eller stek potatis.
  8. Sås: Finhacka rödlök och fräs den glansig i smör i kastrullen. Pudra över vetemjöl och fräs vidare en liten stund. Fyll på med silad buljong, lite i taget och låt koka i 5 minuter under vispning till en ganska simmig sås. Blanda ner hjärtslaget och värm på.
  9. Stek ägg i lite matfett.
  10. Serveras rykande varm med råa äggulor eller stekta ägg och inlagda rödbetor, samt stekt potatis säger gamla lungmosspecialter.


Pölsa: Tillaga lungmos enligt ovan.

  1. Förberedelse: Blötlägg korngrynen över natt.
  2. Nästa dag: Koka grynen mjuka i buljong från hjärtslaget. Det tar cirka 40 minuter. Läs mer, klicka på ingrediens korngryn.
  3. Blanda gryn med lungmos och värm på. Smaka av.
  4. Serveras varm med stekta ägg och inlagda rödbetor, samt med kokt potatis om man så vill.

Kockens kommentar

Tore Wretman: Lungmos hör verkligen till vår husmanskostskatt. Det finns färdig (norrlands-)pölsa att köpa i butik. Ursprungligen lagade man i samband med slakten så kallad lungmos av hjärtslaget ( och annat småkött som inte kunde sparas. Eftersom kött var en bristvara drygade man ofta ut anrättningen med korngryn. Läs mer > Om pölsa, lungmos.

Obs! Lunga är mycket bakterikänsligt och måste hanteras med stor försiktighet. Numera avråds att använda lunga i maträtter.

Alternativ

Hemlagad norrlandspölsa

Hemlagad pölsa utan inälvor

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem