
Frasig köttfärspaj
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 210

Kcal / portion: 710

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2840 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 15%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 15 min )
- Tina fryst smördeg, men se till att den är kylskåpskall innan tillagning.
- Smöra en ugnssäker form. Fyll form och kanter med smördeg. Ställ in i kylskåpet.
- Förvärm ugnen på 225°C.
- Köttfärs: Skala och hacka lök. Fräs den i matfett på medelvärme, tills glansig och utan att bränna, cirka 3 minuter. Lägg i kastrull.
- Bryn köttfärs i matfett i en panna på medelhög värme tills den fått färg. Finfördela färsen med en trägaffel. Lägg över i kastrullen.
- Tillsätt tomater och crème fraiche. Koka upp och låt småkoka utan lock i cirka 15 minuter, tills nästan all vätska försvunnit. Smaka av med kryddor. Rör om då och då.
- Paj: Ta ut formen ur kylskåpet och häll köttfärsröran i formen. Grädda mitt i ugn i 20-25 minuter.
Kockens kommentar
Smaksätt gärna fyllningen efter egen smak med olika kryddor. För extra kryddstark köttfärspaj tillsätt till exempel sambal oelek, eller het tacosås och skivade jalapenos. Smördegsplattor finns att köpa fryst i livsmedelsbutiker. Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.