Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 182

Kcal / portion: 264

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2110 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 13%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Rundkornigt ris 1.0 dl 14%
Vatten 2.0 dl Äts ej
Salt 1.0 krm 0%
Mjölk 5.0 dl 14%
Sötmandelkärna 1.5 dl 24%
Ägg 2.0 styck 6%
Mjölk 3.5 dl 10%
Grädde 1.5 dl 26%
Vetemjöl 1.0 msk 2%
Saffran 0.5 gram 0%
Tillbehör:
Vispgrädde 0%
Sylt 0%
Form rymmande > 1.5 liter Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 15 min )
- Koka ris, vatten och salt i en kastrull cirka 10 minuter under lock.
- Tillsätt mjölk och låt gröten sjuda på mycket svag värme under lock i cirka 45 minuter (passa så att mjölken inte kokar över). Låt gröten svalna något.
- Skålla (koka 1-2 minuter) mandel. Låt svalna. Pressa ut mandeln ur sitt skal. Finhacka.
- Sätt ugnen på 200°C. Smörj en ugnssäker form med hög kant. Vispa ihop mjölk, grädde och ägg. Blanda detta med gröt, mandel, vetemjöl och saffran. Häll smeten i formen.
- Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
- Vispa grädde.
Kockens kommentar
Saffranspannkaka är en gotländsk specialitet. Serveras enligt traditionen med sylt av "salmbär" (blåhallon), som är släkt med björnbär och liknar hallon, men färgen är mattblå. Blåhallon växer vilt i Skåne och på Gotland.
Fler recept inom Godsaker på julbordet
Liknande recept som Gotländsk saffranspannkaka
-
Risgrynsgröt
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Pepparkaka med mögelost
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gräddiga mandelmusslor
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ris ā la Malta
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rödvinskokta päron med kanel och lagerblad
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gotländsk saffranspannkaka
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffran- och citronpannacotta
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Inkokta päron med citron och svartpeppar
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Karamelliserad saffransgröt
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Markus Aujalay
-
Ju(v)lig tiramisu
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef