Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 381

Kcal / portion: 352

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2814 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 29%
Kolhydrater: 27%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Formar:
Sötmandelkärna 15.0 gram 3%
Vetemjöl 125.0 gram 16%
Strösocker 45.0 gram 6%
Smör rumsvarmt 100.0 gram 26%
Ägg 1.0 styck 2%
Mandelformsform > 20.0 styck Äts ej
Ger 15-20 st/sats
Fyllning:
Vispgrädde 3.0 dl 38%
Sylt e.d. smaksättare 1.0 dl 8%
Fyllningsförslag:
Hjortronsylt 0%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min + 1 tim )
- Skålla mandel (1 minut i kokande vatten). Låt svalna. Tryck ut mandeln mellan fingrarna och släng skalet.
- Mal mandeln i mandelkvarn. (Matberedare fungerar inte bra).
- Blanda mald mandel med vetemjöl, socker, rumsvarmt smör och ägg till en deg. Låt degen vila i kylskåp 30 minuter.
- Sätt ugnen på 180°C. Pensla formarna med lite smält smör. Kläm ut deg med fingrarna i formar. Ställ på bakplåt och grädda i cirka 10 minuter. Stjälp musslorna ur form när de är varma.
- Fyll botten med någon sylt, smält choklad e.d. Vispa grädden fast, gärna smaksatt t.ex. med chokladsås och lägg på. Dekorera med frukt, chokladflis e.d.
Kockens kommentar
Färdiga mandelformar finns att köpa i handeln. På bilden mandelmusslor med: smält choklad + chokladgrädde, kolasås, jordgubbssylt, blåbärsgrädde, mandarin och äpple.
Fler recept inom Godsaker på julbordet
Liknande recept som Gräddiga mandelmusslor
-
Risgrynsgröt
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Pepparkaka med mögelost
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gräddiga mandelmusslor
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ris ā la Malta
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rödvinskokta päron med kanel och lagerblad
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gotländsk saffranspannkaka
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffran- och citronpannacotta
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Inkokta päron med citron och svartpeppar
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Karamelliserad saffransgröt
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Markus Aujalay
-
Ju(v)lig tiramisu
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef