Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 147

Kcal / portion: 428

GBR (GI) / port: 9
Recept: 1714 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 7%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Långkornigt ris 1.5 dl 26%
Vatten 3.0 dl Äts ej
Vispgrädde 2.0 dl 42%
Strösocker 2.0 msk 7%
Vaniljsocker 2.0 tsk 1%
Tillbehör:
Klementin 2.0 styck 4%
Saftsoppa färdig 4.0 dl 20%
eller %
eller %
Bär färska 0%
Kock: Sofia
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Koka riset på medellåg värme tills allt vatten kokat in (cirka 15 minuter). Lägg det i en finmaskig sil och spola av det med kallt vatten och låt det rinna av.
- Vispa grädden tjock och smaksätt med socker och vaniljsocker. Blanda ris och grädde. Häll det i en skål och ställ det i kylskåpet.
- Skala clementinerna och riv skalet fint. Servera den kalla Ris á la Maltan med några clementinklyftor, rivet skal och saftsoppa, färska bär eller med lingonsylt.
Kockens kommentar
Tips! I Ris á la Malta kan det vanliga riset bytas ut mot överbliven risgrynsgröt.
Den blir då ännu krämigare.
Fler recept inom Godsaker på julbordet
Liknande recept som Ris ā la Malta
-
Risgrynsgröt
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Pepparkaka med mögelost
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gräddiga mandelmusslor
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ris ā la Malta
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Rödvinskokta päron med kanel och lagerblad
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Gotländsk saffranspannkaka
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffran- och citronpannacotta
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Inkokta päron med citron och svartpeppar
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Karamelliserad saffransgröt
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Markus Aujalay
-
Ju(v)lig tiramisu
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef