
Fotograf/bild: Film: OASIS Grower Solutions México, manzano
Rocoto Manzano
(Rocoto Manzano = variant av chiliarten rococa , Locoto, Peron)
Rocoto Manzano, apple chili = large variant of the chili species rocotca
Rocoto Manzano = gros variante de l´espèce de piment roctoca
Rocoto Manzano = grande variante della specie peperoncino rocotca
Rocoto Manzano = große variante der Chiliart Rocotca
Rocoto Manzano = grande variante de la especie de piemento rocotca
Grupper inom
Rokotopeppar:
Manzano är namn på en sortvariant av chilipeppararten Rocotopeppar (Capsicum pubescens). I stort sett är det den enda varianten av rocotopeppar som odlas. I övrigt är rocotopeppar vilda varianter och dessutom ganska sällsynta. Manzano ("äpple") har många namn, i Peru kallas den för Rocoto (som arten), i Bolivia Locoto och i Mexico även som för Peron. Den gula varianten också känd som Canarios, Se film, klicka på "OASIS" under bilden ovan.
Manzano är ganska okänslig för låga temperaturer och odlas i begränsad omfattning på högre höjder i Mellan- och Sydamerika, mest för lokal konsumtion. Växten är en låg, krypande buske upp till 3 meter lång. Frukten, 3-5 centimeter lång, växlar från grönt till gul-orange, ibland röd och brun när den mognat. Den är ovanlig, lätt igenkännlig tack vare de svarta fröna.
- Vikt: Cirka 25 gram.
- Smak och hetta: Manzano har smak av paprikans saftiga sötma och habanerons fruktiga styrka. Tydligt skarp, 12.000-30.000 scoville. Läs mer > Chilifrukters hetta och smak).
- Alternativ vara: Annan het chili eller stark chilipepparsås.
- Försäljning/säsong: Frukten är sällsynt förekommande i Sverige.
- Förvaras svalt, cirka +10°C gärna inplastad. Chili är känslig för stötar, uttorkning och kyla
SÅ ANVÄNDS MANZANO
Den är god i sallader, salsa, ceviche och starkare maträtter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06