Kaiserschmarrn, kejserlig sockerkakssmask på österikiskt vis

Foto: Film: Marina Bay Sands, Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn, kejserlig sockerkakssmask på österikiskt vis

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Ägg

4.0 

styck

Mjöl

200.0 

gram

eller

3.3 

dl

Strösocker

3.0 

msk

Mjölk

3.0 

dl

el. crème fraîche

 

 

Salt

1.0 

krm

Russin

0.5 

dl

Smör till stekning

2.0 

msk

Florsocker till garnering

1.0 

msk

 

Tillval:

 

Bakpulver

1.0 

tsk

Vaniljsocker

1.0 

tsk

 

Kockskolan:

 

Så vispas ägg >

 

 

Så vänder man ner >

 

 

Om sockerkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 227

Kcal / portion: 421

GBR (GI) / port: 9

Recept: 1684 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 7%

Kolhydrater: 32%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 185 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 4.0 styck 15%

Mjöl 200.0 gram 42%

eller 3.3 dl %

Strösocker 3.0 msk 10%

Mjölk 3.0 dl 11%

el. crème fraîche 0%

Salt 1.0 krm 0%

Russin 0.5 dl 5%

Smör till stekning 2.0 msk 11%

Florsocker till garnering 1.0 msk 3%

 

Tillval:

Bakpulver 1.0 tsk Äts ej

Vaniljsocker 1.0 tsk Äts ej

 

Kockskolan:

Så vispas ägg > %

Så vänder man ner > Äts ej

Om sockerkakor > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Marina Bay Sands" under bilden. Det finns olika varianter av bakverket (se kommentar), varav filmen är en "Sauerrahmschmarren" som innehåller crème fraiche, romrussin och bakpulver, serverad med jordgubbs­kompott. Receptet nedan är mer klassiskt.
 

  1. Tillbehör: Förbered valfritt tillbehör.
  2. Smet: Tillsätt i en bunke mjölk eller crème fraiche, äggulor och socker. Vispa samman ordentligt. Tillsätt mjöl, med eller utan lite vaniljsocker och russin. Rör om. Önskas luftigare bakverk som i filmen, tillsätts lite bakpulver.
  3. Vispa äggvita med lite socker till mjukvispad (läs mer > Så vispas ägg). Vänd först ner 1/3-del av vitan i smeten, sedan försiktigt resten (läs mer > Så vänder man ner).
  4. Grädda: Häll smeten i en smord och bröad bakform eller i en stor stekpanna som tål ugnsvärme (traditionellt smörstekt i stekpanna). Sätt i ugn 12-15 minuter tills fin brun yta bildats.
  5. Servera: Traditionellt delas kakan i många mindre bitar som läggs upp på fat, vartill en kompott (fruktkräm) eller fruktmos serveras. Rätten pudras vanligtvis med florsocker.

Tillbehör:

  1. I filmreceptet serveras jordgubbar i hallonpuré varpå stora bitar av kakan läggs på. Kakan har också smaksatts med russin marinerade i rom.
  2. Klassiskt serveras någon fruktkompott till bakverket, till exempel en körsbärskompott. Ursprungligen en plommonkompott av sviskon. Äppelmos som tillbehör är också klassiskt.

Kockens kommentar

Ursprungligen snarare en tjock söt pannkakssmet än en sockerkakssmet, som smörsteks i panna och serverad skuren i bitar med fruktkompott. Det finns många varianter - Kirsch- (körsbär), Weichsel- (surkörsbärs), Mirabellen- (mirabell­plommon), Erdbeere- (jordgubb), Apfel- (äppel), Nuss- (nöt), Sauerrahmschmarren (sur grädde) med flera.

Kaisersmarr(e)n är en av Österrikes mest kända desserter, namngivet efter kejsare Franz Josef I (1830-1916). Det finns flera legender om bakverkets uppkomst. Den lär första gången ha serverats till kejsarinnan Elisabeth år 1854, som tyckte om lätta efterrätter. Eventuellt på hennes bröllopet med kejsaren och skall därvid ha benämnts Kaiserin­schmarrn och serverad med Zwetschkerröster (sviskonkompott) som tillbehör.

Schmarrn eller Schmarren är ett bayerskt och österrikiskt matbegrepp för "smaskig" maträtt som grovt delats i bitar. Mestadels om söta mjölrätter till exempel Kaiserschmarrn och Semmelschmarren.

Fler recept inom Mjuka sockerkakor

Liknande recept som Kaiserschmarrn, kejserlig sockerkakssmask på österikiskt vis