Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 273

Kcal / portion: 308

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1230 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 23%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Späck 120.0 gram 74%
Gul lök 2.0 styck 9%
Bröd hårt (el. mjukt) 4.0 skivor 18%
Ger 1 smörgås/portion
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (5 min )
- Skär späckskivor och stora bitar lök. Lägg på smörgås.
Kockens kommentar
Förr i tiden var det vanligt att äta späck (flott, ister) på en brödbit, dvs grisens fettlager som smälts/kokats och som fått stelna. Kan också vara fettkant på en tillagad köttbit som används.
Späcksmörgås kunde t.ex. utgöra matsäck när man var ute på åkerfälten och arbetade. Förekommer forfarande t.ex. i öststater. Inte alls oävet för den som inte är rädd för fett. Fett var förr ett viktigt näringstillskott.
Fler recept inom Klassiska smårätter
Liknande recept som Gammaldags späcksmörgås
-
Svenskt sillbord - checklista
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Inlagd sill
Tid: 20 min (+ 6 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Inlagd glasmästarsill
Tid: 10 min (+ 6 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Matjessill med gräddfil och gräslök
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ättiksströmming, inlagd strömming
Tid: 20 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk sillsallad
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Silltårta
Tid: 40 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gubbröra
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Solöga, Fågelbo
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Surströmmingsklämma
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan