Kefir är en klassisk kaukasisk (rysk) produkt, dvs mjölk som syrats med med kefirkorn och är en av de äldsta kulturmjölkprodukterna. Kefir betyder välsmakande och betraktas som en hälsodryck på Balkan/i Kaukasus.

Kefirkorn består av proteiner som innehåller kefirmikro­organismer, vilka är mjölksyrabakterier av olika arter samt jäst. Jästen producerar små mängder alkohol och bidrar till kefirens karakteristiska smak.

Kefir tillverkas i Sverige utan kefirkorn av standardmjölk på samma sätt som filmjölk. Smaken är milt syrlig med lätt jästsmak. Kefir används på samma sätt som filmjölk, som frukost- och mellanmål, samt ibland i matlagning.

Fetthalt: 3%.
Förvaring: Kylskåp vid högst +8°C. Ej frysbar.
Hållbarhet: 2 veckor för obruten fpk.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Mjölkfrämjandet

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj