Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 498

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1992 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 7%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Strömmingsfiléer 800.0 gram 43%
Salt 0%
Aromsmör:
Smör normalsaltat 80.0 gram 29%
Dill finhackad 4.0 msk 0%
Citronjuice 2.0 tsk 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 27%
Kockskolan:
Så grillas/halstras fisk > Äts ej
Om utegrillar > Äts ej
Kockskolan:
Landskapsrätter > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Sätt på utegrill eller ugnsgrill på 250°C. Rensa strömming. Hacka dill.
- Aromsmör: Smöret bör vara rumsvarmt. Rör ihop smör med citronjuice och lite salt. Rulla smöret till en stav i aluminiumfolie. Lägg i kylskåp eller frys.
- Lägg fisken i en plastpåse. Tillsätt salt och lite matolja. Skaka påsen. Låt helst ligga vila en stund.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten. Mosa. Smaksätt med smör och salt.
- Ta ut aromsmör och skiva.
- Lägg strömmingen på galler. Lägg på grillen eller sätt in högt upp i ugnen med plåt under. Grilla fisken cirka 5 minuter på var sida tills den blivit brunsvart och fått blåsor. Vänd strömmingen och grilla andra sidan.
Kockens kommentar
Förr i tiden hände det att man anrättade strömmingen direkt på spisen, utan att använda panna. Den blev då bränd och svart, eller snarare sotig. Därav namnet. Sotare har av ICA Buffé utnämnts till Gästrikslands landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).
Passar till
Fler recept inom Grillad och rökt fisk
Liknande recept som Grillad strömmingssotare med aromsmör
-
Brasgädda i kapprock ā la Bengt
Tid: 1 tim (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad regnbågslax i foliepaket
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostad fänkålslax, getostdipp och torkade oliver
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Grillad sik med citron och rosmarin, serverad med vitlöks- och kaprismajonnäs
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad gravad lax
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad strömmingssotare med aromsmör
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade fiskbullar
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad lutfisk med ärtsallad och krämig chililime/lingonyoghurt och grov sardelltoast
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Team Milko
-
Grillad havsruda
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad rödspätta i folie
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan