Snabb pajdeg till matpaj

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Snabb pajdeg till matpaj

Lägg till ingredienser

Bitar (8/form 25 cm): 8

Vetemjöl

3.0 

dl

Smör normalsaltat

125.0 

gram

Vatten

2.5 

msk

 

Tillbehör:

 

Plastfilm

 

 

Pajform (22-25 cm) >

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas matpajer >

 

 

Pajdeg osötad

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 471

Kcal / portion: 193

GBR (GI) / port: 8

Recept: 1542 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 32%

Kolhydrater: 40%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 41 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 3.0 dl 41%

Smör normalsaltat 125.0 gram 59%

Vatten 2.5 msk 0%

 

Tillbehör:

Plastfilm Äts ej

Pajform (22-25 cm) > Äts ej

 

Kockskolan:

Så lagas matpajer > Äts ej

Pajdeg osötad Äts ej

Tillagning (15 min + 30 min )

  1. Blanda mjöl och kallt smör med fingrarna.
  2. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop med händerna till en degklump. Knåda inte onödigtvis.
  3. Paj: Smörj en pajform med matfett. Tryck ut degen i formen med fingrarna. Stick upprepade hål i degen med en gaffel.
  4. Kyl: Pajen bör vila i kylskåp i 30 minuter eller mer innan gräddning.
  5. Grädda: Sätt ugnen på 200°C. Fyll med önskad fyllning, dock ej alltför blöt. Grädda 30-60 minuter i 175°C.

Kockens kommentar

Har man bråttom kan man hoppa över både kylningen och förgräddning, men riskar då att kanterna sjunker ihop och ett "soggigare" pajskal, i synnerhet om fyllningen är vattenrik. För frasig pajskal se alternativa recept via länk nedan. Läs mer > klicka på länkar under Kockskolan.

 

Alternativ

Klassisk svensk pajdeg

Proffsets frasiga pajskal

Pâte brisée, pajdeg med ägg

Fler recept inom Pajdeg till matpaj

Liknande recept som Snabb pajdeg till matpaj