Bästa oxfilén till större sällskap

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Bästa oxfilén till större sällskap

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 12

Oxfilé skivad

1.0 

styck

Salt och peppar

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Meerlust Rubicon

Smakrikt rött vin
Pris: 229 kr

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 141

Kcal / portion: 15

GBR (GI) / port: 0

Recept: 182 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 25%

Fett: 5%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 11 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxfilé skivad 1.0 styck 100%

Salt och peppar 0%

Tillagning (10 min + 2 tim )

Bästa oxfilén och det bästa sättet att tillaga oxfilé till stora sällskap får man genom att laga en hel bit i ugn på låg temperatur. Var dock ute i god tid. Tillaga på förmiddagen och servera på kvällen.

Förutom att köttet blir perfekt, slipper man blod på tallriken och det behövs bara några minuters tillagning före servering. Ingen stress före servering. Även om instruktionen är lång är detta ett enkelt sätt att tillaga en perfekt oxfilé.

-----------------------------------------------
Sammanfattning standardmetod:
* Sätt ugnen på 100°C.
* Bind ihop köttet, salta och peppra.
* Stek i ugnen i cirka 2 timmar.
* Innertemperatur 58-60°C.
* Ta ut och låt vila i minst 1 timme.
* Sätt in i 200°C i cirka 10 minuter före servering.
----------------------------------------------- 

  1. Ungstemperaturen skall vara låg 55-100°C.
    Ju lägre desto jämnare genomstekning och desto längre tid tar det, 1 - 8 timmar eller mer beroende av ugnstemperatur och köttets tjocklek. Varmluft snabbar upp stektiden.
    Det viktiga är att kontrollera köttets innertemperaturen med en stektermometer och som skall vara 55°C till högst 63°C.

    Vi föreslår att du sätter ugnen på 100°C:

  2. Bind ihop filén med hushållssnöre till jämntjock "stock". Man kan vika upp den smala biten och trycka ut den tjocka delen. Bästa formen får man genom att skära bort den smala biten och "extrabiten" på den tjockare delen. Bind sedan ihop de två avskurna bitarna.

    Salta och peppra rikligt.
    Stick in en stektermometer mitt i köttet.

  3. Stek filén runt om i het panna med smör.
    Detta är inte nödvändigt, men ger kanprigare yta och stänger porerna (köttet saftar mindre). 

  4. Sätt in filén i ugnen när ugnen blivit varm. Låt steka till 58-60°C innertemperatur för rosa kött i cirka 2 timmar (1-3 tim). För blodig några grader mindre och för mer stekt några grader mer. Har köttet förstekts tar det 1,5-2 timmar och i varmluftsugn 1-1,5 timmar. Ös gärna steken några gånger med steksky eller ljummet vatten.

  5. Ta ut köttet och låt vila i en timme eller mer i rumstemperatur (ej i kylskåp) och utan folie. Med folie ökar innetemperaturen med ett par grader och köttet blir mer stekt och skorpan mjuknar. Det gör inget att köttet blir kallt.

  6. Före servering: Sätt ugnen på 200°C, eller använd grillen. Låt ugnen bli ordentligt varm innan köttet läggs in.

    Är köttet stekt enligt ovan brukar det passa de flesta, men du kan för säkerhets skull skära ett snitt i köttet för att se om det är lagom. Är det för rått ökar du tiden i ugnen. Är det för välstekt gäller det att bara bränna på ytan med grillen. Lägg då in hela filén.

    Lägg in hela filén i ugnen i cirka 10 minuter. Vänd den efter halva tiden.
    När steken sedan skärs har den vacker snittyta och köttet blodar inte.
    Skär i tjocka skivor och servera.

    Alternativt kan man skära filén i skivor och lägga ut dem på smord ugnsplåt som sätts in i ugnen i 2-4 minuter efter behov. Metoden är användbar om köttet är för rått och om man har bråttom. Snittytan blir dock inte lika vacker.

Kockens kommentar

Allt stekt kött bör vila ganska länge efter tillagning för att bli riktigt bra och för att köttet inte skall safta sig och bloda ner tallriken. Problemet med små köttbitar som steks i panna, är att de kallnar fort vid vila.

När man lagar hel filé kan yttersidan ibland se lite torr och tråkig ut. Detta har ingen större betydelse, utan den vackra snittytan och den jämnt stekta köttet imponerar.

PASSAR TILL

Hemlagad bearnaise

Klyftpotatis

Fler recept inom Oxfilémeny

Liknande recept som Bästa oxfilén till större sällskap