Citron- och vallmokaka

Citron- och vallmokaka

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 2

Ägg

4.0 

styck

Strösocker

190.0 

gram

Honung

1.0 

msk

Standardmjölk (röd)

1.0 

dl

Rapsolja blommig

0.5 

dl

Vetemjöl

170.0 

gram

Bakpulver

7.0 

gram

Vallmofrön blå

3.0 

msk

Citronskal

1.0 

styck

Sockerkaksform >

2.0 

styck

 

Citronkräm

 

 

 

Ägg

2.0 

styck

Strösocker

2.0 

dl

Citron juice+fruktkött

2.0 

styck

Smör normalsaltat

75.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om sockerkakor >

 

 

Så bakas sockerkaka >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 297

Kcal / portion: 1932

GBR (GI) / port: 26

Recept: 3865 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 12%

Kolhydrater: 42%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 652 gram)

Ingredienser

Visa:

Ägg 4.0 styck 6%

Strösocker 190.0 gram 20%

Honung 1.0 msk 2%

Standardmjölk (röd) 1.0 dl 2%

Rapsolja blommig 0.5 dl 10%

Vetemjöl 170.0 gram 15%

Bakpulver 7.0 gram 0%

Vallmofrön blå 3.0 msk 4%

Citronskal 1.0 styck 0%

Sockerkaksform > 2.0 styck Äts ej

 

Citronkräm 

Ägg 2.0 styck 3%

Strösocker 2.0 dl 20%

Citron juice+fruktkött 2.0 styck 2%

Smör normalsaltat 75.0 gram 14%

 

Kockskolan:

Om sockerkakor > Äts ej

Så bakas sockerkaka > Äts ej

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 170-180°C.
  2. Smöra och bröa sockerkaksform om det behövs. Det går självklart att baka i mindre valfri form men då får man baka kakan kortare tid i ugnen.
  3. Vispa ägg och strösocker till vitt skum. Tillsätt mjölk och rapsolja. Vispa ytterligare någon minut. Tillsätt sedan resterande ingredienser. Blanda slätt. Häll i sockerkaksformar. Baka i ugnen 20-30 minuter.
  4. Citronkräm: Blanda ägg, strösocker, skalet och saften från citron i en kastrull. Låt koka upp. Låt det därefter sjuda i några minuter under omrörning.
  5. Tillsätt sedan smör. Rör slätt. Häll över i en kall bunke. Låt svalna i kyl. Efter ett tag i kylen får krämen en tjock och krämig konsistens.
  6. Servera kakan med citronkrämen.

Kockens kommentar

Receptet är skapat av Patrik Fredriksson från Kocklandslaget. Blommig och fruktig smak som förstärks av rapsoljan. Fint tugg och knaprigt med vallmofrön. Det är viktigt att arbeta med gramvikter när man bakar, annars kan det bli tokigt och bakningen blir ett misslyckande. Mjöl kan variera mycket i vikt beroende på hur det packats i transport och hantering, vikt är därför avgörande för ett bra resultat vid all bakning.

Fler recept inom Mjuka sockerkakor

Liknande recept som Citron- och vallmokaka