Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 278

Kcal / portion: 3630

GBR (GI) / port: 352
Recept: 3630 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 7%
Kolhydrater: 47%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vatten 5.0 dl 0%
Jäst färsk 30.0 gram 1%
Vetemjöl Special 1.4 liter 81%
Olivolja 1.0 msk 3%
Salt 2.0 tsk 0%
Oliver gröna kärnfria 20.0 styck 2%
Olivolja 4.0 msk 12%
Flingsalt 0%
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim 10 min )
- Blanda vatten, jäst, mjöl och olivolja i en degbunke. Arbeta degen hårt, den ska bli blank och släppa från bunkens kanter. Tillsätt salt och arbeta ytterligare några minuter. Låt vila i bunken i 40 minuter.
- Tag upp degen på bänken. Knåda lite. Skär upp bullar. Rulla bullarna och lägg intill varandra i en bakform eller bara på en bakpappersklädd plåt. Jäs cirka 1 timme i rumstemperatur.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Hacka oliver. Ringla över olivolja, flingsalt och oliver. Sätt in i ugn 8 minuter. Sänk till 200°C och baka i ytterligare 15 minuter. Kontrollera med termometer om brödet är klart, det bör ligga mellan 96-98 grader.
Kockens kommentar
Oliver anses ha en god inverkan på kärlekslivet och att ha ett brytbröd där all bryter sin bit känns väldigt gemensamt. Dessutom tycker jag att nybakt bröd är bland det bästa man kan ge bort.
Brytbröd
är ett allmänt begrepp för bröd som bakas så att det lätt kan brytas loss i mindre brödbitar. Oftast ett vitt eller ljust matbröd, gärna garnerat med vallmo- eller sesamfrön. Brödet kan bakas i rutmönster i en fyrkantig långpanna, eller runt, eller flätat. Att "bryta bröd" förekommer ofta i religiösa sammanhang som något man gör för att dela med sig av brödet till andra, till exempel vid bröllop som en beteckning på samhörighet.
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Brytbröd med oliver
-
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Tid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Strudelteig, österikisk fin pajdeg
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Formbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från Wien
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på enkelt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan