Saffransgifflar med mandelmassa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Saffransgifflar med mandelmassa

Lägg till ingredienser

Antal gifflar: 16

Jäst röd färsk till söt deg

25.0 

gram

Mjölk

2.5 

dl

Kesella naturell

125.0 

gram

Saffran 0,5 gram

1.0 

förp.

Baksirap

0.8 

dl

Salt

0.2 

tsk

Vetemjöl

8.0 

dl

Mjöl till utbakning

1.0 

dl

Smör rumsvarmt

50.0 

gram

 

Fyllning:

 

Smör rumsvarmt

50.0 

gram

Mandelmassa färdig

75.0 

gram

 

Garnering:

 

Ägg

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om gifflar, croissant >

 

 

Så bakas vetebröd >

 

 

Om saffransbröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 308

Kcal / portion: 235

GBR (GI) / port: 8

Recept: 3753 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 11%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 76 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst röd färsk till söt deg 25.0 gram 1%

Mjölk 2.5 dl 4%

Kesella naturell 125.0 gram 5%

Saffran 0,5 gram 1.0 förp. 0%

Baksirap 0.8 dl 9%

Salt 0.2 tsk 0%

Vetemjöl 8.0 dl 45%

Mjöl till utbakning 1.0 dl 6%

Smör rumsvarmt 50.0 gram 10%

 

Fyllning:

Smör rumsvarmt 50.0 gram 10%

Mandelmassa färdig 75.0 gram 9%

 

Garnering:

Ägg 1.0 styck 2%

 

Kockskolan:

Om gifflar, croissant > Äts ej

Så bakas vetebröd > Äts ej

Om saffransbröd > Äts ej

Tillagning (1 tim 40 min )

  1. Deg: Smula ner jäst i en bunke. Låt smöret bli rumsvarmt. Mandelmassan bör vara kall vilket är lättare att riva.
  2. Värm mjölk och kesella till fingervarmt (37°C). Häll mjölkblandningen över jästen och rör om så att jästen löser sig.
  3. Tillsätt saffran, sirap och salt. Rör ner det mesta av mjölet. Blanda.
  4. Klicka ner lite smör i taget och arbeta in. Tillsätt mjöl lite i taget och arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från kanterna.
  5. Lägg en duk över och låt jäsa i 40 minuter.
  6. Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut delarna till tunna runda plattor.
  7. Bred smör på den utkavlade degen och riv mandelmassa över. Skär degen i trekanter (som tårtbitar). Rulla ihop varje triangel. Börja från den breda delen.
  8. Lägg gifflarna på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  9. Sätt ungnen på 225oC.
  10. Garnera: Vispa upp ägg med gaffel i en kopp. Pensla gifflarna med uppvispat ägg.
  11. Grädda mitt i ugnen till fin färg, 8- 10 minuter beroende på storlek.

Kockens kommentar

Gifflar är ett jäsdegsbröd på vetemjöl format till en månskära. Brödet är inspirerat från Kipferl och namnet från schweiztyskans Gipfel. Liknar croissant som dock tillreds på smördegsliknande deg. Läs mer > Om gifflar, croissant. 

Alternativ

Lussekatter

Saffransbullar med mandelmassa

Gifflar

Fler recept inom Saffransbröd

Liknande recept som Saffransgifflar med mandelmassa