Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 308

Kcal / portion: 235

GBR (GI) / port: 8
Recept: 3753 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 11%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Jäst röd färsk till söt deg 25.0 gram 1%
Mjölk 2.5 dl 4%
Kesella naturell 125.0 gram 5%
Saffran 0,5 gram 1.0 förp. 0%
Baksirap 0.8 dl 9%
Salt 0.2 tsk 0%
Vetemjöl 8.0 dl 45%
Mjöl till utbakning 1.0 dl 6%
Smör rumsvarmt 50.0 gram 10%
Fyllning:
Smör rumsvarmt 50.0 gram 10%
Mandelmassa färdig 75.0 gram 9%
Garnering:
Ägg 1.0 styck 2%
Kockskolan:
Om gifflar, croissant > Äts ej
Så bakas vetebröd > Äts ej
Om saffransbröd > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 40 min )
- Deg: Smula ner jäst i en bunke. Låt smöret bli rumsvarmt. Mandelmassan bör vara kall vilket är lättare att riva.
- Värm mjölk och kesella till fingervarmt (37°C). Häll mjölkblandningen över jästen och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt saffran, sirap och salt. Rör ner det mesta av mjölet. Blanda.
- Klicka ner lite smör i taget och arbeta in. Tillsätt mjöl lite i taget och arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från kanterna.
- Lägg en duk över och låt jäsa i 40 minuter.
- Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut delarna till tunna runda plattor.
- Bred smör på den utkavlade degen och riv mandelmassa över. Skär degen i trekanter (som tårtbitar). Rulla ihop varje triangel. Börja från den breda delen.
- Lägg gifflarna på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Sätt ungnen på 225oC.
- Garnera: Vispa upp ägg med gaffel i en kopp. Pensla gifflarna med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen till fin färg, 8- 10 minuter beroende på storlek.
Kockens kommentar
Gifflar är ett jäsdegsbröd på vetemjöl format till en månskära. Brödet är inspirerat från Kipferl och namnet från schweiztyskans Gipfel. Liknar croissant som dock tillreds på smördegsliknande deg. Läs mer > Om gifflar, croissant.
Alternativ
Fler recept inom Saffransbröd
Liknande recept som Saffransgifflar med mandelmassa
-
Lussekatter, julgalt, enkel kuse
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Extra fina lussebullar, saffransbullar
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Ju(v)liga saffransrutor
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Lena
-
Saffransbullar, lussebullar med mandelmassa
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Arla
-
Smakrika lussekatter med fördeg (gullvagn eller enkel kuse)
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffransdoftande morotsmuffins
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saffransgifflar med mandelmassa
Tid: 1 tim 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Juliga saffranscones
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Saffransdoftande bröd
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saffranskorpor med choklad
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan