Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 227

Kcal / portion: 2971

GBR (GI) / port: 184
Recept: 2971 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 4%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Jäst färsk 25.0 gram 1%
Vatten till bröddeg 5.0 dl 0%
Vetemjöl 10.0 dl 71%
Salt 1.0 msk 0%
Olivolja 0.5 dl 13%
Sirap 0.5 dl 8%
Plommonsylt 1.0 dl 7%
Kock: Anne, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Värm vatten fingervarm, 37ºC.
- Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt övriga ingredienser. Blanda och bearbeta/knåda väl. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
- Knåda degen lätt på mjölat bord. Smöra brödform. Lägg i degen. Alternativt lägg på smörad plåt. Låt jäsa under duk i 20 minuter.
- Sätt ugnen på 175ºC.
- Grädda i ugn i ca 40 minuter. Testa med att sticka in en trästicka i brödet, stickan skall kännas torr.
Kockens kommentar
Saltmängden är ganska hög, men ger karaktär åt brödet. Det går bra att minska mängden om du är aktsam om hur mycket salt du äter. Enligt Livsmedelsverket äter svensken dubbelt så mycket salt i snitt än vad som rekommenderas. För mycket salt anses ohälsosamt ur hjärt- och kärlsynpunkt.
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Plommonbröd
-
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Tid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Strudelteig, österikisk fin pajdeg
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Formbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från Wien
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på enkelt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan