Lägg till ingredienser

Antal bröd: 1

Jäst färsk

25.0 

gram

Vatten till bröddeg

5.0 

dl

Vetemjöl

10.0 

dl

Salt

1.0 

msk

Olivolja

0.5 

dl

Sirap

0.5 

dl

Plommonsylt

1.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 227

Kcal / portion: 2971

GBR (GI) / port: 184

Recept: 2971 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 4%

Kolhydrater: 42%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 1308 gram)

Ingredienser

Visa:

Jäst färsk 25.0 gram 1%

Vatten till bröddeg 5.0 dl 0%

Vetemjöl 10.0 dl 71%

Salt 1.0 msk 0%

Olivolja 0.5 dl 13%

Sirap 0.5 dl 8%

Plommonsylt 1.0 dl 7%

Tillagning (2 tim )

  1. Värm vatten fingervarm, 37ºC.
  2. Smula jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör om tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda och bearbeta/knåda väl. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
  4. Knåda degen lätt på mjölat bord. Smöra brödform. Lägg i degen. Alternativt lägg på smörad plåt. Låt jäsa under duk i 20 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175ºC.
  6. Grädda i ugn i ca 40 minuter. Testa med att sticka in en trästicka i brödet, stickan skall kännas torr.

Kockens kommentar

Saltmängden är ganska hög, men ger karaktär åt brödet. Det går bra att minska mängden om du är aktsam om hur mycket salt du äter. Enligt Livsmedelsverket äter svensken dubbelt så mycket salt i snitt än vad som rekommenderas. För mycket salt anses ohälsosamt ur hjärt- och kärlsynpunkt.

Fler recept inom Vitt matbröd ¤

Liknande recept som Plommonbröd