Gås med hasselbackspotatis

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gås med hasselbackspotatis

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Ankbröst med skinn

2.0 

styck

el. gåsbröst

 

 

Brysselkål

250.0 

gram

Äpple utan skal

2.0 

styck

Potatis

4.0 

st stora

Ströbröd

2.0 

msk

Smör normalsaltat

100.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Skysås:

 

Rödlök

2.0 

styck

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Rödvin

2.0 

dl

Honung

2.0 

msk

Kalvfond koncentrerad

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Matfett till stekning

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 196

Kcal / portion: 1066

GBR (GI) / port: 4

Recept: 4264 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 15%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 543 gram)

Ingredienser

Visa:

Ankbröst med skinn 2.0 styck 56%

el. gåsbröst 0%

Brysselkål 250.0 gram 2%

Äpple utan skal 2.0 styck 3%

Potatis 4.0 st stora 9%

Ströbröd 2.0 msk 2%

Smör normalsaltat 100.0 gram 17%

Salt och peppar 0%

 

Skysås:

Rödlök 2.0 styck 3%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 0%

Rödvin 2.0 dl 4%

Honung 2.0 msk 3%

Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 1%

Salt och peppar 0%

Matfett till stekning 0%

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Börja med rödlöksskyn.
    Skala och skiva rödlök och vitlök.

  2. Hetta upp matfett i en stekkastrull.
    Fräs löken i cirka en minut.
    Tillsätt vin, honung och kalvfond.
    Salta och peppra. Låt småputtra på svag värme under lock i cirka 1 timme.

  3. Sätt ugnen på 175°C. Skala potatis.
    Skär tunna snitt i potatisen utan att skära igenom helt. Lägg på galler med ugnsplåt under. Lägg en klick smör på varje potatis och toppa med ströbröd. Salta lätt. Sätt i ugn i ca 45 minuter.

  4. Salta och peppra ank-/gåsbrösten.
    Hetta upp en stekpanna på hög värme.
    Lägg i brösten med fettsidan nedåt.
    Stek i 3 minuter på var sida.

  5. Stick in en stektermometer.
    Lägg över på ugnsgallret.
    Brösten är klara efter cirka 30 minuter vid innertemperatur 63°C.

  6. Koka upp lättsaltat vatten.
    Koka brysselkålen i cirka 2 minuter.
    Låt rinna av i durkslag.

  7. Kärna ur och skiva äpplen.
    Smält smör i en kastrull.
    Lägg ner äpple och brysselkål.
    Vänd om försiktigt. Salta lätt.

Fler recept inom Meny Mårten Gås

Liknande recept som Gås med hasselbackspotatis