Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 222

Kcal / portion: 315

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3781 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 16%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tårtbotten färdig 3.0 styck 27%
Vaniljkräm färdig 4.0 dl 22%
Fyllning:
Jordgubbar mosade 3.0 dl 2%
Garnering:
Vispgrädde 5.0 dl 48%
Jordgubbar färska 6.0 dl 3%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Tårtbotten: Använd färdig tårtbotten, eller laga enligt separat recept (helst dagen innan). Extra tillagningstid i så fall.
Låt grädden stå kallt tills den skall vispas. - Vaniljkräm: Använd färdig vaniljkräm, eller laga enligt separat recept (extra tilläggstid 10-15 min).
- Fyllning: Mosa jordgubbarna (bären).
Dela sockerkaksbotten i tre delar.
Lägg vaniljkräm på de två undre bottnarna.
Lägg bärmos (el. sylt) på den mellersta.
Lägg på den tredje med gräddytan uppåt. - Garnering: Vispa grädden fast. Bred på ett ganska tjockt lager med stekspade.
Spritsa grädde med en krusig tyll (pip).
Garnera med (skivade) jordgubbar.
Kockens kommentar
Djupfrysta jordgubbar tinas. Låt merparten av vätskan rinna av. Använd två stektspadar för att flytta tårtan till tårtfat. Tårtan kan förvaras i kylskåp 1-2 dagar. Kan frysas (helst utan garnering) i 2 månader. Byt gärna ut jordgubbarna mot andra bär eller frukter.
ALTERNATIV
Fler recept inom Efterrätter
Liknande recept som Jordgubbstårta (bärtårta)
-
Rabarberkompott / rabarberkräm
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Frusen rabarbertårta
Tid: 40 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Grillat fruktspett
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Marängsviss
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jordgubbar med maräng och cointreaukräm
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Citruscylinder med grönpeppar och glass
Tid: 25 min (+ 1 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Chokladdoppade jordgubbar ¤
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Raspberry Romanoff
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mörk chokladpannacotta med jordgubbssalsa och passionerad sås
Tid: 40 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Sofia
-
Limepaj med passionerad fruktsås
Tid: 40 min (+ 6 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan