Limepaj med passionerad fruktsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Limepaj med passionerad fruktsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Digestivekex choklad

10.0 

styck

Äggula

5.0 

styck

Smör normalsaltat

75.0 

gram

Kondenserad mjölk sockrad

400.0 

gram

Strösocker

1.0 

msk

Lime färskpressad

2.0 

styck

Pajform (låg kant) >

1.0 

styck

 

Sås:

 

Passionsfrukt

8.0 

styck

Strösocker

1.0 

dl

Drambuie

2.0 

dl

Bitter (t.ex. Campari)

5.0 

cl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 325

Kcal / portion: 1083

GBR (GI) / port: 16

Recept: 4334 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 12%

Kolhydrater: 39%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 334 gram)

Ingredienser

Visa:

Digestivekex choklad 10.0 styck 17%

Äggula 5.0 styck 6%

Smör normalsaltat 75.0 gram 13%

Kondenserad mjölk sockrad 400.0 gram 31%

Strösocker 1.0 msk 1%

Lime färskpressad 2.0 styck 1%

Pajform (låg kant) > 1.0 styck %

 

Sås:

Passionsfrukt 8.0 styck 2%

Strösocker 1.0 dl 9%

Drambuie 2.0 dl 18%

Bitter (t.ex. Campari) 5.0 cl 2%

Tillagning (40 min + 6 tim 30 min )

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
    Smula kexen och smält smöret.
    Riv limeskal och pressa ut juicen.

  2. Blanda kexsmulorna med smör och socker.
    Platta ut degen i botten av  formen.
    Grädda i ugnen 10 min. Tag ut pajbottnen och låt den kallna. Höj sedan ugnstemperaturen till 175 grader.

  3. Vispa äggulorna (elvisp) tills de tjocknar.
    Tillsätt mjölk och vispa ytterligare någon minut. Rör ner limeskal och juice och häll den sedan i pajskalet. Grädda 10-15 min tills smeten blivit fast. Låt svalna och ställ den i kylskåp över natten.

  4. Ta ut pajen ur kylen 30 min före servering.
    Gröp ur passionsfrukterna med en tesked.
    Lägg fruktköttet i en kastrull, tillsätt alkohol och socker. Koka försiktigt tills såsen fått en tjock och fin konsistens.

Kockens kommentar

Den här pajen är inte särskilt söt. Däremot har den en fin kolaton (av mjölken) och härlig syra av limen. Passionsfruktens frön ger en lätt bitter ton. Ta bort fröna om du inte önskar bittersmaken.

Fler recept inom Efterrätter

Liknande recept som Limepaj med passionerad fruktsås