Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 325

Kcal / portion: 1083

GBR (GI) / port: 16
Recept: 4334 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 12%
Kolhydrater: 39%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Digestivekex choklad 10.0 styck 17%
Äggula 5.0 styck 6%
Smör normalsaltat 75.0 gram 13%
Kondenserad mjölk sockrad 400.0 gram 31%
Strösocker 1.0 msk 1%
Lime färskpressad 2.0 styck 1%
Pajform (låg kant) > 1.0 styck %
Sås:
Passionsfrukt 8.0 styck 2%
Strösocker 1.0 dl 9%
Drambuie 2.0 dl 18%
Bitter (t.ex. Campari) 5.0 cl 2%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min + 6 tim 30 min )
- Sätt ugnen på 150 grader.
Smula kexen och smält smöret.
Riv limeskal och pressa ut juicen. - Blanda kexsmulorna med smör och socker.
Platta ut degen i botten av formen.
Grädda i ugnen 10 min. Tag ut pajbottnen och låt den kallna. Höj sedan ugnstemperaturen till 175 grader. - Vispa äggulorna (elvisp) tills de tjocknar.
Tillsätt mjölk och vispa ytterligare någon minut. Rör ner limeskal och juice och häll den sedan i pajskalet. Grädda 10-15 min tills smeten blivit fast. Låt svalna och ställ den i kylskåp över natten. - Ta ut pajen ur kylen 30 min före servering.
Gröp ur passionsfrukterna med en tesked.
Lägg fruktköttet i en kastrull, tillsätt alkohol och socker. Koka försiktigt tills såsen fått en tjock och fin konsistens.
Kockens kommentar
Den här pajen är inte särskilt söt. Däremot har den en fin kolaton (av mjölken) och härlig syra av limen. Passionsfruktens frön ger en lätt bitter ton. Ta bort fröna om du inte önskar bittersmaken.
Fler recept inom Efterrätter
Liknande recept som Limepaj med passionerad fruktsås
-
Rabarberkompott / rabarberkräm
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Frusen rabarbertårta
Tid: 40 min (+ 5 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Grillat fruktspett
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Marängsviss
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jordgubbar med maräng och cointreaukräm
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Citruscylinder med grönpeppar och glass
Tid: 25 min (+ 1 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Chokladdoppade jordgubbar ¤
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Raspberry Romanoff
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mörk chokladpannacotta med jordgubbssalsa och passionerad sås
Tid: 40 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Sofia
-
Limepaj med passionerad fruktsås
Tid: 40 min (+ 6 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan