Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 49

Kcal / portion: 208

GBR (GI) / port: 1
Recept: 831 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Grisblod 2.0 dl 18%
Hönsbuljong avfettad 1.2 liter 7%
Vetemjöl 2.0 msk 8%
Vinbärsgelé 1.0 dl 39%
Vinäger 3.0 msk 2%
Konjak/brandy 2.0 msk 7%
Rött vin 1.0 msk 1%
Portvin 1.0 msk 3%
Sirap 1.0 msk 8%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Svartpeppar nymald 2.0 krm 0%
Kryddpeppar mald 2.0 krm 0%
Kryddnejlika 1.0 krm 1%
Ingefära 3.0 krm 0%
Kanel mald 1.0 krm 0%
Salt 0%
Tillbehör:
Leverkorv 0%
Äppelmos 0%
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min + 20 min )
- Koka buljongen med kryddorna, sirap
och vinbärsgele på medellåg värme
i ca 20 min. - Vispa ihop blod, vetemjöl och vinäger.
Häll blodblandningen i den varma buljongen under vispning. Tillsätt rödvin, portvin, konjak. Ställ åt sidan och låtsoppan stå och dra i 20 min. - Värm soppan under vispning utan att den kokar.
Servera gärna med leverkorv, gåskrås, katrinplommon och/eller äpplemos.
Kockens kommentar
Svartsoppa tillagas egentligen på gåsblod, men numera är det vanligare med grisblod. Svartsoppa finns ofta att köpa i november till mårtensgås färdiglagad. Värm denna och smaksätt t.ex. med lite portvin.
Fler recept inom Förrätter
Liknande recept som Svartsoppa
-
Fisk- & räksoppa (förrätt)
Tid: 14 min (+ 10 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Blinis med löjrom (förrätt)
Tid: 30 min (+ 1 tim 15 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Svartsoppa
Tid: 40 min (+ 20 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Sparrisomelett (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Böcklingmousse med gräslökssås i tomat (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Sparrisduo med lufttorkad skinka (förrätt)
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Rödbetscarpaccio med rostade pinjenötter, parmesan samt balsamicoglazé
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Tonfiskcarpaccio med rostade tomater och basilikaolja (förrätt)
Tid: 1 tim 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Skåvsjöholm
-
Kall gurksoppa (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan