Matberedare & blandmaskin

Hushållsmaskiner }

(hushållsassistent, blandningsmaskin, degblandare, bakmaskin)

Hushållsmaskiner är ett diffust begrepp som kan omfatta alltifrån dammsugare till elvispar, men förknippas vanligast med den klassiska hushållsassistenten från år 1940. Då lanserade Elektrolux sin "Assistent" en allroundmaskin som hjälpmedel vid matlagning. Även andra företag tillverkar likande hushållsassistenter för bearbetning av matvaror.

Hushållsassistenten funger i princip på samma sätt idag som för 60 år sedan. Med assistenten kan man knåda, jäsa, blanda, skrapa, skära, vispa, pressa, mixa, riva, stimla, mala, stoppa korv, passera, krossa, spritsa m.m. Hushållsassistenten/-maskinen är kökets arbetshäst och mest användbar för stora volymer och tunga arbeten t.ex. att blanda deg.

Degblandare är en "hushållsassistent" specialiserad på degblandning.

Blandningsmaskin är motsvarande apparat avsedd för storhushåll (bild ovan till höger).

Bakmaskinen är en modernare hushållsmaskin med ursprung från Japan, som blev populär i Sverige i slutet på 1980-talet. Numera dock sällsynt förekommande. Det är en maskin för automatisk knådning, jäsning och gräddning av bröd. Ingredienserna läggs i en behållare och bakningen påbörjas vid önskad tidpunkt med hjälp av ett tidur.

Läs mer

Film: Julstök med hushållsassistent 1954

Recept med Hushållsmaskiner }

Det finns 1 recept med Hushållsmaskiner }