Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 141

Kcal / portion: 585

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2339 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 8%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fläskfilé 600.0 gram 26%
Vatten 1.0 liter Äts ej
Kalvfond koncentrerad 1.0 dl Äts ej
Träspett %
Sås:
Grädde 3.0 dl 46%
Honung 2.0 msk 6%
Senap fransk osötad 1.0 msk 1%
Tillbehör:
Primörpotatis med skal 600.0 gram 15%
Primörer enligt säsong 400.0 gram 5%
Kockskolan:
Så lagas fläskfilé > Äts ej
Om kastruller > Äts ej
Så kokas finköttet > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Putsa bort hinnor på filén. Skär köttet i 4 cm tjocka skivor. Knyt ett snöre runt varje filébit. Bind snörena på en pinne som på bilden, så att köttet inte nuddar kastrullens botten.
- Häll vatten+fond i en stor kastrull. Koka upp. Häng ner köttet och låt sjuda på svag värme i 20 minuter.
- Sås: Häll grädde i en kastrull, tillsätt honung. Koka upp. Så fort det kokat upp ta av kastrullen. Rör ner senap (senap får inte koka, för då får den en bitter smak).
- Koka olika primörer (späda grönsaker och färskpotatis).
Kockens kommentar
Fläskfilé kokt på detta sätt blir extra mjäll och fin. Denna rätt är tänkt att serveras som en elegant och lyxig försommarrätt, då tillgången på primörer är god. I brist på dylika, används andra färska grönsaker.
Fler recept inom Kokt, bräserad fläskfilé
Liknande recept som Buljongkokt fläskfilé med honungs- och senapssås och olika primörer
-
Kokosmjölkkokt fläskfilé med nudlar
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Tomat- och vitlöksbräserad fläskfilé
Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Mjölkkokt fläskfilé med ris
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Buljongkokt fläskfilé med honungs- och senapssås och olika primörer
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Bräserad fläskfilé med tomat och mozzarella
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan