Buljongkokt fläskfilé med honungs- och senapssås och olika primörer

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Buljongkokt fläskfilé med honungs- och senapssås och olika primörer

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Fläskfilé

600.0 

gram

Vatten

1.0 

liter

Kalvfond koncentrerad

1.0 

dl

Salt och peppar

 

 

Hushållssnöre

 

 

Träspett

 

 

 

Sås:

 

Grädde

3.0 

dl

Honung

2.0 

msk

Senap fransk osötad

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Primörpotatis med skal

600.0 

gram

Primörer enligt säsong

400.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så lagas fläskfilé >

 

 

Om kastruller >

 

 

Så kokas finköttet >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 141

Kcal / portion: 585

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2339 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 8%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 415 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläskfilé 600.0 gram 26%

Vatten 1.0 liter Äts ej

Kalvfond koncentrerad 1.0 dl Äts ej

Salt och peppar 0%

Hushållssnöre %

Träspett %

 

Sås:

Grädde 3.0 dl 46%

Honung 2.0 msk 6%

Senap fransk osötad 1.0 msk 1%

 

Tillbehör:

Primörpotatis med skal 600.0 gram 15%

Primörer enligt säsong 400.0 gram 5%

 

Kockskolan:

Så lagas fläskfilé > Äts ej

Om kastruller > Äts ej

Så kokas finköttet > Äts ej

Tillagning (35 min )

  1. Putsa bort hinnor på filén. Skär köttet i 4 cm tjocka skivor. Knyt ett snöre runt varje filébit. Bind snörena på en pinne som på bilden, så att köttet inte nuddar kastrullens botten.
  2. Häll vatten+fond i en stor kastrull. Koka upp. Häng ner köttet och låt sjuda på svag värme i 20 minuter.
  3. Sås: Häll grädde i en kastrull, tillsätt honung. Koka upp. Så fort det kokat upp ta av kastrullen. Rör ner senap (senap får inte koka, för då får den en bitter smak).
  4. Koka olika primörer (späda grönsaker och färskpotatis).

Kockens kommentar

Fläskfilé kokt på detta sätt blir extra mjäll och fin. Denna rätt är tänkt att serveras som en elegant och lyxig försommarrätt, då tillgången på primörer är god. I brist på dylika, används andra färska grönsaker.

Fler recept inom Kokt, bräserad fläskfilé

Liknande recept som Buljongkokt fläskfilé med honungs- och senapssås och olika primörer