Lökgroddar blandat med alfagroddar

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Lökskott, kryddskott

(lökgroddar)

Engelsk översättning onion sprout

Fransk översättning pousses de oignon

Italiensk översättning germogli di cipollo

Tysk översättning Zwiebelschosse

Spansk översättning brotes de cebolla

Kryddskott och kryddgroddar har kryddigare smak än andra skott och groddar. Vanligen avses lökgroddar eller lökskott. Viss ordförbittring gäller, ordet lökskott används frekvent om groddar (strikt liknar lökskott gräslök och lökgroddar liknar alfalfagroddar). Andra kryddskott är t.ex. från rättika populärt i japansk matlagning (kaiware). Även om kryddkrasse och rädisgroddar också är kryddiga brukar dessa inte kallas kryddskott.   

Lökgroddar och lökskott får man främst av rödlök, schalottenllök och vitlök, men alla lökar ger skott och kan groddas. Den gräslök vi köper är skott. Gräslök är f.ö. lättodlat. Groddar och skott har igenkänlig smak av den lök den är kommen ur, men smaken är mildare. Skotten är protein- och vitaminrika. Lökgroddar och skott säljs emellanåt i handeln.

Odla lökskott själv: Man kan gro gräslöksliknande skott ur lökarna. Ju större lök desto grövre stjälkar. Även delade lökar skjuter skott. Ta t.ex. en någorlunda färsk vitlök och dela den i klyftor. Lägg klyftorna på fuktad bommull, hushållspapper e.d. i en skål och ställ den i fönstret. Fukta underlaget regelbundet. Efter två veckor kan man börja skörda genom att klippa av skotten. Man kan också så frön i jord (se allmän anvisning) och låta dem växa upp till späda skott. 

Grodda själv: Vill man ha minigroddar använder man lökfrön och groddar dem på samma sätt som alfalfagroddar. Lökfrön kan dock vara svåra att få tag på.


ANVÄNDNING

Lökskott smakar liknande den lök den är kommen ur, fast mildare. Lökskott används till garnering, som smörgåspålägg, eller som smaksättare i sallader och till annan mat. Passar även bra i soppor, grytor och i wokad mat. Skölj groddarna före användning.

Alternativ: Gräslök, alfagroddar.
Säsong: Året om.

Förvaras i öppen plastpåse i kylen vid högst 8°C.
Hållbar 3-4 dagar. Bäst är att äta dem direkt. Ofräscha groddar kastas.

Läs mer

Odla groddar

Alfalfagroddar

Bild lökskott

Bild vitlöksskott

Bild vitlöksfrön

Bild lökgroddar

Bild: Lökskott på friland

Recept med Lökskott, kryddskott

Det finns 1 recept med Lökskott, kryddskott