
Flippa Fizz
Denna "förlängda" passionerade sour, dvs fizz, har skapats av bartendern Miguel Persson på Clarion Hotel i Stockholm. Njut av passionsfruktens bittersöta smak.
Ingredienser
Gin (Beefeater) 4.0 cl
Sockerlag 50/50 3.0 cl
Passionspuré 4.0 cl
Passionsfrukt 0.5 styck
Mynta färsk 4.0 blad
Citron juice+fruktkött 3.0 skivor
Tillbehör:
Passionsfrukt 1.0 klyfta
![]()
Skapat av
Clarion
Tillagning
- Gröp ur fruktköttet ur passionsfrukten och lägg det tillsammans med citronskivor och myntablad i glaset. Muddla (mosa) detta.
- Tillsätt gin, sockerlag och passionspuré.
Fyll nästan ända upp med krossad is.
Rör om med lång sked. - Fyll på med mer is utan att röra om.
Dekorera med passionsklyfta och sugrör.
Kockens kommentar
Passionsblommor är ett släkte med ca 400 arter och med det gemensamma att frukternas innanmäte består av en mängd små kärnor, var och en omgiven av saftigt fruktkött, som man äter. Smaken är fyllig och frisk med en arom som påminner om hallon och apelsin. Fruktens frön ger en lätt bitter ton. Ta bort fröna om du inte önskar bittersmaken.
Fler drinkrecept inom Fizz & collins
Liknande recept som Flippa Fizz
-
Fizz grundrecept
En fizz är detsamma som en sour, som fyllts på med sodavatten. Skaka bassprit, citronjuice och sockerlag med is. Häll upp i fizzglas (halvlångt glas). Fyll upp med sodavatten. Garnera med citronskiva. Val av bassprit avgör namn.
-
Collins grundrecept
Collins är en fizz, fast med ännu mer sodavatten. Skaka bassprit, citronjuice och sockerlag med is. Häll upp i ett collinsglas (hellångt glas). Fyll upp med sodavatten, eller annan kolsyrad dryck. Garnera med citronskiva. Val av bassprit avgör namn.
-
Tom Collins & John Collins
Tom Collins är en gin collin, som namngivits efter ginsorten Old Tom. John Collins tillreds på genever (buden på innehåll är många) i stället för på gin.
-
Gin Fizz
Klassikern bland fizzar är den sötsura Gin Fizz. I vissa länder brukar man servera fizz och collins i lika stora glas. Skillnaden är då att fizzen skakas, medan man bygger en collins.
-
Vodka Collins
En Collins med vodka som bassprit, blir helt logiskt en Vodka Collins. Blanda på sedvanligt sätt. Få drinkar är väl så läskande som en Collins.
-
Vodka fizz
Byt ut ginnet i en Gin fizz mot vodka, så får Du en Vodka fizz. Blanda på samma sätt.
PS: Skaka aldrig med kolsyrad vätska i en shakern. Omgivningen brukar inte uppskatta att bli nerstänkt. -
Whiskey Collins
Byt ut ginnet i Tom Collins mot whiskey, så blir det en Whiskey Collins. Blanda i övrigt på samma sätt. Smaken varierar beroende på whiskysort.
-
Whisky fizz
Byt ut ginnet i en Gin fizz mot whiskey och det blir en Whiskey fizz. Klassikern serveras med bourbon whiskey, men annan whisky går bra . Blanda på samma sätt.
-
Flippa Fizz
Denna "förlängda" passionerade sour, dvs fizz, har skapats av bartendern Miguel Persson på Clarion Hotel i Stockholm. Njut av passionsfruktens bittersöta smak.
-
Mango Ardiente
Denna eldiga, temperamentsfulla (ardiente) mangosmakande drink har komponerats av Mikael Landstedt på Stockholm BarAkademi.