
Daiquiri
Daquiri är en av de riktiga klassikerna och en av Hemingways favoritdrinkar när han vistades på Kuba och som han ofta intog på baren La Floridita (elfloridita.net) i Havanna på Kuba.
Ingredienser
Ljus (kubansk) rom 4.0 cl
Limejuice 1.5 cl
Sockerlag 50/50 1.5 cl
Tillbehör:
Lime färskpressad 1.0 klyfta
![]()
Skapat av
Michael, Kockskolan
Tillagning
- Kyl daiquiriglas med is.
- Häll rom, juice och sockerlag i en shaker, samt lite äggvita som ger ett fint bestående skum. Tillsätt lite is och skaka.
- Sila av drinken ner i glasen. Garnera med limekiva på glaskanten.
Frozen Daiquiry
Fyll på med is och kör ingredienserna i en blender, tills allt blivit en enda sörja.
Kockens kommentar
Denna drink tillhör de riktiga klassikerna och härstammar från Kuba. Den lär ha uppfunnits av The Daiquiri Mining Company, som endast hade rom och lime att bjuda på vid ett viktigt kundbesök.
Troligare är dock att den skapades 1912 av Constantino Ribailaqua på La Florida Bar, Havanna på Kuba.
ALTERNATIV
Fler drinkrecept inom Rom cocktails
Liknande recept som Daiquiri
-
Frozen Mango
Fräsch mangodryck.
För dem som önskar ett alkolfritt alternativ - ta bort rommen. -
Daiquiri
Daquiri är en av de riktiga klassikerna och en av Hemingways favoritdrinkar när han vistades på Kuba och som han ofta intog på baren La Floridita (elfloridita.net) i Havanna på Kuba.
-
Frozen Upstairs Daiquiri
En Frozen Daiquiri är en Daiquiri som mixats med is i en blender. Den här framställda björnbärs- och jorgubbssmakande varianten har designats på Upstairs-Bar, Clarion Hotel i Stockholm.
-
Almond Cigar
Denna "mandelcigarr" kan man hitta på Söders Hjärta i Stockholm.
-
Fire and ice
Leker med elden gör man ibland på restaurang Marie Laveau i Stockholm.
-
Bacardi Cocktail
Bacardi Coctail är en variant av Daquiri, där sockerlagen bytts ut mot grenadin. Skaka ingredienserna med is och sila upp i kylda glas. Drinken får bara blandas med Bacardi rom enligt högsta dostolsbeslut 1936 i New York.
-
Palm Beach
-
Pearl Necklace
Pearl Necklace är ett populärt drinknamn. Här en fruktig variant vars ansvarige utgivare är Daniel Nilsson på klassiska restaurangen/baren Tranan, Odenplan i Stockholm.
-
Mini Apple
På storhotellet Clarion i Stockholm kan man bli serverad Mini Apple i Upstairs-Bar. Denna "äppeldrink" smakar dock mer av svarta vinbär och mynta än av äpple.
-
Ljunggrens Frozen Mojito
Skillnaden mellan en "frozen" och en "vanlig" drink illustreras väl av Mojito i dess båda former. En frozen skapad av Bo Nilsson på Ljunggrens bar i Stockholm klassar vi som cocktail, medan den klassiska Mojiton är en långdrink.