Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 79

Kcal / portion: 185

GBR (GI) / port: 13
Recept: 738 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 1%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Grundrecept:
Surströmming 1.0 burk 13%
Mandelpotatis 800.0 gram 77%
Gul lök 1.0 st stor 10%
Tillval:
Rödlök 0%
Purjolök 0%
Gräddfil (el. crème fraiche) 0%
Tomater 0%
Dill %
Messmör 5% 0%
Grädde 0%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Grundrecept: Surströmming tas direkt ur burken och äts med kokt (mandel-)potatis, och hackad lök.
Tillval: Klassiska tillval är olika sorters lök, hackade tomater, dill och gräddfil, eller crème fraiche. Tunnbröd, smör och vällagrad ost tillkommer. Andra tillbehör kan vara lingonsylt, äppelmos, stekt lök etcetera efter eget tycke och smak.
Blana: 3 dl messmör, 0,5 dl grädde och 0.5 tsk kanel, blandat med varandra.
Rödlöksmarmelad: Skala och skiva tunt 2 rödlökar, fräs dem glansiga i 2 msk smör, tillsätt 0,5 dl rödvinsvinäger och 0,5 dl honung. Öka värmen och låt puttra i 4-5 minuter tills det antagit en tjock marmeladliknande konsistens.
Receptgivare: Marie Österlund.
Kockens kommentar
Bilden ovan: Festplatsen begärd av övriga gäster.
Hagdahl 1897: Syrad fisk är en uråldrig anrättning, hvars tillredning naturen sjelf alltid ombesörjt ända från verldens skapelse. Våra föräldrar vädrade densamma redan utanför paradisets portar, och den var tidigt känd såväl vid alla kjökkenmöddingar och pålhyddor, som hos greker och romare, ty alla visste hvad syrad fisk betydde; men smaken derför var ännu icke så utvecklad som nu - man kände icke då haut goût.
Alternativ
Fler recept inom Surströmming
Liknande recept som Surströmmingsfest - checklista
-
Surströmmingsfest - checklista
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Surströmmingsklämma
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan