
Grupper inom
Vatten - näringslära:
Vatten i livsmedel i % av varan (cirka):
- Mycket högt 90-100% till exempel gurka och ostron.
- Högt 60-90% till exempel kött och ägg.
- Medel 30-60% till exempel flertalet ostar.
- Lågt 5-30% till exempel hårt bröd och nötter.
- Obetydligt 0-5% till exempel matolja, socker.
Andel: 0-30% lågt, 30-60% medel, 60%+ högt.
Kött: 50-80%
Rent kött 60-80%.
Rökt, torkat = lägre.
Bacon 50%.
Köttprodukter:
Korv 40-80%.
Salami mjuk sort 48%, fast sort 28%.
Fågel: 50-75%
Kycklingfilé 0-75% (grillat 58%)
Gås 50%, bröst utan skinn 69%
Ägg: 75%
Äggula 50%
Äggvita 88%
Inälvor: 70-80%
Leverpastej 55%
Fisk: 50-85%
Marulk 83%
Ål 52%
Torkad fisk 14%
Fiskrom: 50-75%
Tubkaviar 45%
Rökt fisk 35%
Skaldjur: 70-85%
Havskräfta 73%
Sötvattenskräfta 82%
Ostron 82%
Mejeriprodukter: 75-90%
Matolja 0%.
Smör 17%, bordsmargarin 20-65%
Hårdost 15-60%.
Färskost 50-80%
Dessertost 40-65%
Grönsaker: 45-95%.
Gurka 95%.
Svarta oliver 45%
Svamp 90%
Rotfrukter: 75-95%
Potatis 80%
Rädisa 95%
Frukt och bär 70-95%
Banan 74%
Melon 90%
Torkad frukt 30%
Spannmål 10-85%
Ris 10-15%, kokt 70%
Mjöl, gryn 10-15%, välling 85%.
Bröd: 3-60%
Hårt 3-10%
Mjukt 25-40%
Finbröd 5-60%
Pasta, nudlar: 10-15%, kokt 67%
Nötter, frön: 2-7%, kastanj 50%
Sött: 0-20%.
Socker 0%
Sirap 19%
Godis 0-20%
Drycker 40-100%
Alkoholfritt 80-100%
Alkoholhaltig 40-95%, likör 40-60%
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06