Fosfor

Fosfor

(fosfater, fosforsyra, superfosfat, råfosfat, fosfastat ALP. gallvägsobstruktion, osteoblastaktivitet)

Latin: Phosphorus

Engelsk översättning phosphorus

Fransk översättning phosphore

Italiensk översättning fosforo

Tysk översättning Phosfor

Spansk översättning fósforo

Fosfor (P) är ett icke-metalliskt grundämne (se dito), det elfte vanligast förekommande grundämnet i jordskorpan (havssediment). I naturen finns fosfor inte i fri form utan i huvudsak bundet till syre som fosfat (salter av fosforsyra), men också till metaller som kalcium (kalciumfosfat). I näringsdeklarationer anges fosfor som milligram per 100 gram (mg/100g).

Användning: Fosfater förekommer rikligt i olika mineral och har stor användning inom industri, jordbruk och livsmedelstillverkning. Marocko är världens största exportör av fosfat. Tillsatsen fosfor eller fosfater får användas i många olika livsmedel till exempel i koladrycker, en del ostar, glass, desserter, kakor, soppor och såser, frukostflingor, kött- och fiskprodukter samt i djupfryst fisk. Kalium- och natriumfosfat används i bakpulver.

Miljö: Fosfor i form av fosfater är liksom kol, syre, väte och kväve ett nödvändigt grundämne för alla levande organismer, i synnerhet gällande fotosyntes (läs mer > Växtfysiologi). Fosfor är ofta det ämne som växter lider brist på. Därför tillförs fosfatgödsel (superfosfat, råfosfat) i stora mängder i modernt jordbruk.

Tillsatser i mat: Fosfaterna förekommer bland annat som antioxidanter, konsistensgivare och klumpförebyggande medel. Läs mer se > E-nummer via länk nedan. Livsmedelsverket anser att det är bra att begränsa användningen av onödiga fosfattillsatser och har i EU arbetat för borttagande av fosfattillsatser i bland annat hamburgare och färdigmarinerat kött.

Förekomst i mat (milligram/100 gram):

  • Mycket högt 1.000-10.000 > bakpulver ~10´, pumpafrön, vetekli ~1´.
  • Högt 500-1000 > mjuk-/hårdost, lin-/sesamfrö, nötter, bräss, äggula.
  • Medel 200-500 > lever, torra bönor, fullkornsbröd/-flingor, laxfisk, gås.
  • Lågt 50-200 > vitfisk, kött, chark, mejeri, ris, mjukt bröd.
  • Obetydligt 0-50 > matfett, grönt, frukt, bär.

Kroppen tillgodogör sig fosfor främst från kött, mejeri­produkter, ägg och matbröd.

Förekomst i kroppen: Fosfor är för människan ett livsviktigt (essentiellt) ämne (läs mer > Mineraler, spårämnen). Fosfor samverkar med kalcium vid bildning och stärkning av ben och tänder. Fosfor är även viktigt för syra-bas-balansen i kroppen och vid energiproduktionen. Den största mängden finns lagrad i skelettet.

Behov milligram/dag: Enligt näringsrekommendationerna (NNR) är behovet per dag för barn 6-12 månader 420 mg, 1-5 år 470 mg, 6-9 år 540 mg, 10-20 år 700 mg, vuxna 600 mg, gravida 700 mg och ammande 900 milligram.

Hälsa: Brist på fosfor är mycket ovanligt. Brist kan leda till urkalkning av skelettet, försämra njurfunktionen och ge nerv- och muskelproblem. Högkonsumenter av alkohol kan få brist på fosfor. Ett för högt intag av fosfor kan skada njurarna och påverka skelettet så att kalcium läcker ut och leder till problem med blodcirkulationen.

Hälsokontroll: Vid hälsokontroller mäter man förekomsten av alkalisk fosfastat (ALP) i blodet. Det är ett enzym som spjälkar fosfatgrupper. ALP används bland annat vid kontroll av leverfunktion. Ökad mängd ALP i blodet beror främst på stopp i gallgångarna (gallvägsobstruktion), men även på ökad osteoblastaktivitet (osteoblas = viss typ av benceller) och vissa tarmsjukdomar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Mineraler, spårämnen

Växtfysiologi ¤

E338 Fosforsyra

E339 Natriumfosfater

E340 Kaliumfosfater

E341 Kalciumfosfater

E343 Magnesiumfosfater

E442 Ammoniumfosfatider

E450 Natrium-, kalium- kaciumdifosfater

E451 Natrium-, kaliumtrifosfater

E452 Natrium-. kalium-, kalciumpolyfosfater...

E470a Natrium-, kalium-, kalciumfosfater av fettsyror

E1410 Monostärkelsefosfat

E1412 Distärkelsefosfat

E1413 Fosfaterat distärkelsefosfat

E1414 Acetylerat distärkelsefosfat

E1442 Hydroxipropyldistärkelsefosfat

E541 Natriumaluminiumfosfat surt

Grundämnen

Livsmedelsverket

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj