Antioxidanter
(fria radikaler, syreradikaler)
antioxidant
antioxydant
antiossidante
Antioxidans
antioxidante
Grupper inom
Vitaminer:
Antioxidanter är substanser som hämmar potentiellt skadliga oxiderande föreningar, så kallade fria radikaler. Till de antioxidanter som anses vara betydelsefulla för människan hör främst olika vitaminer som A-vitamin (karotenoider), vitamin C, vitamin E (tokoferoler) och riboflavin. Läs mer > se respektive vitamin. Grundämnet selen räknas också som antioxidant. Även zink, mangan och koppar spelar en viktig roll eftersom de bland annat ingår i enzymer med antioxidativa funktioner (se respektive). I kroppen bildas dessutom andra antioxidanter och det finns också flera tusen andra substanser i växtvärlden som har antioxidativ verkan.
Bioaktiva ämnen: Många andra ämnen i maten, så kallade bioaktiva ämnen, kan fungera som antioxidanter. Bioaktiva ämnen finns bland annat i grönsaker och frukt, te, kaffe och vin. Det är ännu oklart om de hälsoeffekter som kopplats till dessa livsmedel kan förklaras av deras förmåga att neutralisera fria radikaler och andra antioxidativa egenskaper.
Förekomst: Det finns tusentals antioxidanter i livsmedel, i synnerhet i frukt och bär inklusive kakao. De flesta växtantioxidanter inaktiveras (förstörs) vid temperaturer över 30°C (se > Vitaminförluster).
Tillsatta antioxidanter: Det finns många antioxidativa tillsatser som används inom industrin för att hindra fett från att härskna och fruktbaserade produkter från att missfärgas. De medverkar också till att vitaminer bevaras bättre. Läs mer > Tillsatta antioxidanter.
Fria radikaler: Vi behöver syre för att andas och driva kroppsmaskineriet, men när syret omsätts i kroppen bildas samtidigt fria radikaler (syreradikaler). Dessa kan ha skadlig verkan på kroppen ("oxidativ stress") genom att bidra till uppkomst av åderförfettning (ateroskleros) och åldrande. Mängden fria radikaler kan öka vid sjukdom och hårt fysiskt arbete. Dessa processer är komplexa och mer forskning behövs. Läs mer > Oxidation.
Hälsa: Antioxidanter ger friska celler skydd mot skadliga fria radikalerna, men ger inget skydd mot cancer enligt senaste forskning. Extra intag av antioxidanter, som kan köpas i hälsokostbutiker, har motsatt verkan för att cancerceller närs och utvecklas av antioxidanterna. Man bör därför inte äta sådana preparat utan variationsrik kost ger tillräckligt behov. Det finns alltså inga vetenskapliga bevis för att kosttillskott i form av renframställda antioxidanter har förebyggande verkan och är skadligt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02