Folat (B9)
(folsyra, folacin)
folate
folate
folate
Folat
folato
Grupper inom
Vitaminer:
Folat, folacin, folsyra (f.d.vitamin B9) behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Extra viktigt då man växer eller är gravid. Folat behövs också för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Det finns olika slags folater vilka sammantaget benämns folacin. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Folat/folsyra är vattenlöslig och förstörs vid kokning. Folathalt anges för alla livsmedel i näringdataregistret.
Förekomst: Folat finns i nästan all mat i små mängder. Kroppen tillgodogör sig folat mest från mörkgröna bladgrönsaker och olika slag av kål, bönor, kikärter, linser, frukt och bär. Frukostflingor kan vara berikade.
Förekomst folat µg/100 gram (µg = mikrogram = miljondels gram):
- Mycket högt 1.000-4.000 > lever.
- Högt 200- > vetegroddar, äggula, spenat.
- Medel 50- > persilja, broccoli, brysselkål, avokado, grönkål m.fl. grönsaker, tofu, jordgubbar.
- Lågt 15- > ost, sallat, kiwi, hallon.
- Obetydligt 0- > kött, fisk, mejeri, potatis.
Behov mikrogram/dag: Då cellbildningen ökar, till exempel då man växer eller är gravid, ökar behovet av folat. Spädbarn 6-11 månader 50, barn 1-2 år 60, barn 2-5 år 80, barn 6-9 år 130, barn 10-13 år 200, ungdomar över 14 år och vuxna 300, kvinnor i barnafödande ålder 400, gravida och ammande 500.
Hälsa brist: Brist på folat ger blodbrist (anemi). Kvinnor som har låga halter folat i blodet när de blir gravida löper ökad risk att få barn med ryggmärgsbråck.
Hälsa överdosering: Djurförsök och andra studier ger vissa belägg för att det finns ett samband mellan höga intag av folsyra och en ökad cancerrisk. Men studierna på människa är inte samstämmiga och därmed är det omöjligt att dra några säkra slutsatser.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06