Fotograf/bild: Lands of Wisdom
Kalorier
(calori, Cal, Kal, gcal, gkal, kilokalori, Kcal, Kkal, Kgcal, Kgkal, Joule, J, kilojoule, kJ)
calories, joule
calories, joule
calorie, joule
Kalorien, Joule
calorías, joule
Grupper inom
Kalorier:
Kalori (= hetta) är ett mått på energi. Enheten 1 kalori (gramkalori) definierades ursprungligen som den värmemängd (energimängd) som åtgår för att värma 1 gram vatten 1 grad Celsius. Värdet beror något på mätsituation.
Joule (J) är ett annat mått på samma sak, som numera skall användas officiellt. Dock är svenska befolkningen konservativ (liksom Dietkokboken), varför vi valt att använda kilokalori (Kcal) för angivande energimängd.
Omvandling:
1 kilokalori (Kcal) = 1000 kalorier (Cal).
1 kalori = 4,184 joule. 1 joule = 0,239 kalorier.
1 Kcal = 4,184 kilojoule. 1 kJ = 0,239 Kcal.
1 Kcal = 1000 (gram-)kalorier, 1 kJ = 1000 joule.
NÄRINGSÄMNENAS ENERGI
Vid kaloriberäkning används följande enegifaktorer per gram näringsämne.
Kcal/gram | kJ/gram | |
Protein | 4,06 | 17 |
Kolhydrat | 4,06 | 17 |
Kostfiber | 1,9 | 8 |
Fett | 8,84 | 37 |
Alkohol | 29 | 27 |
Exempel: 100 g rent fett = 100 * 8,84= 884 Kcal.
Fibrer är i praktiken en kolhydrat. Att värdet är lägre beror på att kroppen inte kan tillgodogöra sig all energi, utan cirka hälften försvinner ut med avföringen. Alkohol brukar inte betraktas som kolhydrat trots att den framställs av socker.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03