Fotograf/bild: Michael Krikorev, Svampguiden ¤
VÄXTGIFTER I MAT
Latin: herbicides
herbicides
herbicides
erbicidi
Herbizide
herbicidas
Grupper inom
Matförgiftning:
Växtgifter (toxiska ämen, fytoalexiner) förekommer naturligt i växter och är växtens kemiska försvar mot småkryp och insekter. Även i livsmedelväxter som potatis (solanin). Sådana ämnen brukar kallas naturliga toxiner. Halterna är vanligen låga och ofarliga för människan om man inte äter stora mängder. Problem uppstår främst när de koncentreras, till exempel i kosttillskott och när en växt eller produkt behandlas felaktigt, till exempel potatis som utsätts för solljus. Det finns också giftiga ämnen som bildas av mikroorganismer som förorenar livsmedel, till exempel mögelgifter. I många växter förekommer dessutom ämnen som hämmar vår kropps förmåga att bryta ned och ta upp näringen i födan, exempelvis oxalsyra i rabarber eller blåsyra (vätecyanid) i bittermandel. Källa: Livsmedelsverket.