Fotograf/bild: Oregon State UDU
MILJÖGIFTER I MAT
Grupper inom
Matförgiftning:
Miljögifter i mat kan bestå av kemiska föreningar eller metaller som tillförts djur och växtlighet via föroreningar i luft, vatten och mark. Dessa kan medfölja till våra livsmedel som onaturliga ingredienser. Det finns så kallad Detox-diet som avser att rensa ut gifterna i kroppen (läs mer > Detox-diet).
KEMISKA ÄMNEN
Det finns en mängd kemiska ämnen spridda i miljön och som negativt påverkar vår hälsa. Vissa är stabila mot nedbrytning och finns kvar under lång tid i miljön som DDT, PCB och giftiga dioxiner. Utsläppen har kraftigt begränsats och halterna sjunker, tyvärr dock långsamt. Gifterna återfinns i en del livsmedel, främst i fisk, kött och mejeriprodukter. EU har satt upp gränsvärden för dioxiner som bland annat innebär att strömming från Östersjön har svårt att klara gränsvärdet. Sverige och Finland har dock fått dispens att sälja östersjöströmming på den inhemska marknaden.
Hälsa fisk: Dioxiner och PCB ansamlas i fisk som överförs till människor och vidare till foster. Speciellt utsatt är vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern, strömming/sill från Östersjön, Vildfångad sik från Vänern/Vättern och röding från Vättern. Unga kvinnor (blivande mammor) ammande mammor, spädbarn och barn bör inte äta sådan fisk mer än 2-3 gånger per år. Övriga bör inte äta sådan fisk mer än 1 gång per vecka. Odlad och vildfångad lax, liksom lax och sill från andra vatten kan man äta ofta.
METALLER
Metaller är grundämnen som inte kan brytas ner utan cirkulerar i ett ständigt kretslopp. Spridning sker via luften (tungmetaller) och via förorening i mark och vatten. Läs mer > Mineraler.
- Bly kan vi få i oss från all sorts mat, speciellt från njure, lever och skaldjur. Även från sura livsmedel som juice förvarade i blyhaltiga kärl.
- Kadmium kommer främst från förbränning av sopor, som via luften hamnar i marken och sedan i livsmedel (spannmål, rotfrukter, svampar). Därifrån vidare till djur och människor där metallen ansamlas (inälvsmat).
- Koppar är ett livsnödvändigt spårämne, men för höga halter kan vara skadligt. Förhöjda halter kan förekomma i lever, nötter, frön, kakao och dricksvatten.
- Kvicksilver ansamlas främst i rovfiskar varifrån människan och fåglar får i sig merparten av ämnet.
Läs mer > Mineraler, spårämnen
Hälsa: Liksom för kemiska föreningar anser fosterstadiet och ungdomsåren vara känsligast för metallförorening. Bland annat nervsystemet och blodbildningsförmåga kan påverkas.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04