Grupper inom
Matförgiftning:
Svampgifter kan skapa lättare eller svårare förgiftningar. Det finns fyra typer av gift, cell-, nerv-, mag- och antabuslika gifter (som tillsammans med alkohol ger obehag). Det finns ett 30-tal svamparter som är mycket giftiga. Varning speciellt för murklor som är mycket goda att äta, men kan också vara dödligt giftiga. Samtliga giftsvampar finns beskrivna under varuavsnitt Svamp > Giftiga svampar.
Vanliga svampar: Även vanliga matsvampar kan ha skadlig inverkad vid hög konsumtionsnivå. Antalet studier är än så länge begränsat avseende olika arter, men en samlad bedömning är att man bör undvika mycket stor konsumtion av champinjoner, vilket är ett par hekto i veckan. Svensken konsumerar i snitt ett par hekto i månaden, vilket inte anses vara något problem. Man kan förmoda att problemen även gäller andra matsvampar, men man vet inte i brist på studier.
Hälsa: Utöver ren förgiftning har man konstaterat är att fenylhydraziner som finns i svamp kan orsaka cancer hos försöksdjur. Däremot är dess verkan på människor inte belagd. Vad man med stor säkerhet känner till är att cancer kan utvecklas av giftet i stenmurklor (förutom andra obehagligheter). Läs mer > Giftiga murklor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04