Vegetarianer
(laktovegetarianer, Laktovegetarisk, laktoovovegetarianer, veganer, frukterianer, makrobiotiker, Kostråd för vegetarianer)
Grupper inom
Om näringslära:
Vegetarianer finns av olika slag. Många som kallar sig vegetarianer vill i själva verket bara avstå från kött men äter ägg, fisk och ibland även kyckling. Den traditionella svenska vegetariska kosten är en så kallad laktovegetarisk kost.
LAKTOVEGETARIANER, LAKTOOVOVEGETARIANER
Laktovegetarianer äter olika vegetabiliska livsmedel och mejeriprodukter. Laktoovovegetarianer äter dessutom ägg. Alla slag av kött, fisk och skaldjur utesluts. Varierad vegetarisk kost ger som regel tillräckligt med nödvändiga näringsämnen, så att hela näringsbehovet för en vuxen tillgodoses utan extra vitamintillskott eller liknande.
Barn: För barn och ungdomar finns inga invändningar mot en varierad laktovegetarisk kost, men små barn behöver tillskott av D-vitamin enligt de riktlinjer som ges av barnavårdscentralerna. I allmänhet behövs inga andra tillskott för friska barn. Även äldre kan behöva extra D-vitamin. Därför bör man välja berikade matfett- och mjölkprodukter.
VEGANER
Veganer äter endast vegetabilier och utesluter kött, kyckling, fisk, skaldjur, ägg och alla mejeriprodukter. Vegankost saknar vitamin B12 och D samt innehåller vanligtvis låg mängd protein, kalcium, järn och zink. Trots det tycks en välplanerad och varierad vegankost med tillskott av vitamin B12 ge tillfredsställande näring.
Planering: Det krävs dock en viss kunskap och förmåga för att komponera en varierad vegankost. Bland annat kan man behöva ta hänsyn till de enskilda livsmedlens aminosyrasammansättning så att den blandade kostens högvärdiga animaliska protein ersätts av vegetabiliska proteiner. Protein från spannmålsprodukter och baljväxter bör därför ingå i varje måltid och kompletteras med protein från bladgrönsaker, nötter och näringsjäst. För att höja proteinhalten i vegankosten används ofta sojaprodukter.
ÖVRIGA VEGETARIANER
Det finns andra extremare grupper av vegetarianer. Frukterianer äter i princip endast frukt, grönsaksfrukter, bär, frön och nötter. Josianer (eng. juicearians) processar råvaran till juice. Groddianer (eng. sproutarians) lever (försöker) på groddkost (läs mer > Raw foodism). Det är framför allt bland dessa man kunnat finna näringsproblem och bristsjukdomar.
Läs mer > Vegetarisk kost.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03