Magnesium
Latin: Magnesium
magnesium
magnésium
magnesio
Magnesium
magnesio
Grupper inom
Mineraler, spårämnen:
Magnesium (Mg) är ett metalliskt grundämne och vanligt förekommande i jordskorpan. Förekomsten är störst i olika slag av silikatmineral (förening med kisel och syre), men framställning sker mest ur havsvatten (som innehåller 0,13 viktprocent magnesium). Magnesiumjonen bidrar till "hårt vatten" (läs mer > Om vatten). Magnesium är ett av de kvantitativt viktigaste mineralämnena för växter och djur. I näringsdeklarationer anges magnesium som milligram per 100 gram (mg/100g).
Användning: Magnesium används främst vid framställning av lättmetallegeringar för konstruktionsmaterial till exempel flygplansdelar. Vid upphettning antänds magnesium och brinner med intensiv vit låga, vilket används inom pyrotekniken (fyrverkerier).
Miljö: Magnesium är ett av de kvantitativt viktigaste mineralämnena för växter och djur. Hos växter utgör magnesium centralatomen i klorofyllmolekylen och reglerar härigenom även indirekt fotosyntesen. Markförsurningen har medfört att förråden av magnesium i skogsmark dräneras. Magnesiumgödsling sätts in på mark där jordens förråd av magnesium är ringa.
Tillsatser i mat: Magnesium förekommer i mattillsatser i form av antioxidant, konsistensgivare, surhetsregulatorer, klumpförebyggande medel och smakförstärkare. Läs mer > se E-nummer via länkar nedan.
Förekomst i mat (milligram/100 gram):
- Mycket högt 300-1000 > mineralsalt (1´), pumpafrö, vetekli, paranötter.
- Högt 100-300 > nötter, mörk choklad, bulgur, torra bönor, senap.
- Medel 30-100 > bröd, flingor, spenat, piggvar skaldjur.
- Lågt 15-30 > fisk, kött, ost, bröd, grönt, frukt.
- Obetydligt 0-15 > mejeri, matfett, citrus, bär.
Magnesium tillgodogör vi oss främst från bröd, baljväxter och bladgrönsaker, men också från skaldjur, fisk och kött. Vi får också i oss magnesium genom vattnet vi dricker, framförallt i kommuner med hårt vatten (läs mer > Om vatten).
Förekomst i kroppen: Magnesium är för människan ett livsviktigt (essentiellt) ämne (läs mer > Mineraler, spårämnen) och näst efter kalcium den mest förekommande i cellerna. I kroppen finns totalt 20–30 gram magnesium, varav hälften i skelettet. Magnesium behövs bland annat för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium samt för normal nerv- och muskelfunktion. Mineralet ingår i många enzymer som deltar i energi- och proteinomsättningen.
Behov milligram/dag: Barn 6-12 månader 80 milligram, 1-2 år 85 mg, 2-6 år 120 mg, 6-10 år 200 mg, 10-14 år 280 mg, flickor 14- och kvinnor 280 mg, pojkar 14- och män 350 mg.
Hälsa: Magnesiumbrist är ytterst ovanligt men kan uppstå vid kostrestriktion eller vid vissa sjukdomar. Brist på magnesium kan ge hämmad tillväxt, beteendestörningar och störningar i hjärtfunktionen. Även muskelsvaghet och kramp kan vara symptom på magnesiumbrist.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06