Vitamin K
(K-vitamin, koagulationsvitamin)
vitamin K
vitamine K
vitamina K
Vitamin K
vitamina K
Grupper inom
Vitaminer:
K-vitamin är nödvändigt för blodets koaguleringsförmåga. Vitaminet bidrar också till bildningen av ett protein i benvävnaden (= bentäthet). K-vitamin är fettlöslig vilket innebär att det fordras tillräckligt med fett i kosten för att tas upp av kroppen (läs mer > Vitaminer). K-vitamin anges för alla livsmedel i näringdataregistret.
Förekomst: Vitamin K får vi främst i oss via de grönsaker vi äter.
Förekomst K-vitamin µg/100 gram (µg = mikrogram = miljondels gram):
- Mycket högt 200-500 > nässlor, spenat, grönkål, brysselkål, mangold, pesto.
- Högt 100 - > broccoli, romansallat, rapsolja.
- Medel 20- > äggula, sockerärter, purjolök, vitkål, olivolja, isbergssallat, squash, sparris, gurka, kalkon.
- Lågt 10 - > avokado, blåbär, vinbär, hallon, lamm, paprika, vispgrädde.
- Obetydligt 0- > kött, fisk, mejeri och övrigt.
Behov microgram/dag: Män 120, kvinnor 90.
Hälsa: Brist på K-vitamin är mycket sällsynt förekommande. Nyfödda barn får alltid en injektion av vitamin K eftersom de saknar de bakterier som bildar vitamin K och bröstmjölken innehåller för lite vitamin K för att skydda barnet. Det har inte rapporteras några fall då intaget av vitamin K från kosten varit så hög att det resulterat i negativa effekter på hälsan. Personer som får blodförtunnande läkemedel (Waran), får ibland rådet att begränsa intaget av vitamin K.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06