Fotograf/bild: Petter Thoen, Kunskapskokboken
Vegetarisk kost
(laktovegetarisk kost, laktoovovegetarisk kost, vegankost, frukterianer, makrobiotiker)
Grupper inom
Om näringslära:
Vegetarisk kost omfattar vegankost (endast vegetabilier), laktovegetarisk kost (vegetabilier + mejeriprodukter) och laktoovovegetarisk kost (vegetabilier + mejeri + ägg). Läs mer > Vegetarianer. Tilläggas bör att många vegetarianer helst äter produkter som är ekologiskt producerade och närodlade.
Livsmedelsval:
- Grönsaker, frukt och bär, potatis och rotfrukter av alla sorter kan användas. Det kan vara lämpligt att en viss andel av dessa vegetabilier serveras i rå form som till exempel en rejäl portion sallad eller en färsk frukt. Om andelen råkost blir för stor kan det för individer med ett högt energibehov medföra att maten får en för stor volym.
- Mjölkprodukter för lakto(ovo)vegetarianer. För veganer finns vegetabiliska motsvararande produkter t.ex. vegetarisk dryck (vegetarisk "mjölk", grädde, glass).
- Kött och fisk ersätts av sojaprotein (till exempel sojakött och tofu), bönor, linser och ärter. För laktoovovegetarianer är även Quorn ett bra alternativ.
- Bröd och andra cerealieprodukter, gärna i form av fullkornsprodukter. Till bröd och gröt används krossade eller hela korn eller sammalet mjöl (råg, vete, korn, havre). För att minska fullkornsmjölets innehåll av fytinsyra bör bröd på grovt mjöl vara bakat på surdeg eller skållat mjöl och lång jästid. Då bryts en del av fytinsyran ner, vilket ökar tillgängligheten för järn och zink.
- Matfett. Smörgåsmargarin och salladsdressing med låg halt mättat och härdat fett rekommenderas. Till matlagning fetter med i huvudsak enkelomättade fettsyror, vitaminerade oljor eller flytande margarin. Vid stekning rekommenderas flytande margarin.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03