Alkohol är en giftig substans som påverkar kroppens alla organ. Effekten på centrala nervsystemet är dock mest påtagligt. Låga doser verkar hämningslösande och avslappnande, medan höga doser minskar förmågan att kontrollera såväl känslor som rörelser. Till skillnad från andra drycker är alkoholhaltiga pedagogiska. Till en början är de underbara, men dagen efter mår man som fan. Få drar kloka slutsatser av denna erfarenhet. Läs mer > Alkoholprocent.

Hälsa: Hög alkoholkonsumtion har samband med psyko­somatiska sjukdomar. Hos storkonsumenter av alkohol är förhöjt blodtryck vanligt och risken för plötslig hjärtdöd stor, liksom risken för cancer främst i mun, svalg och strupe. Hög långvarig konsumtion ger också nedsatt upptagningsförmåga i tarmarna och vanligt hos dessa individer är brist på C-vitamin, tiamin, magnesium, fosfor, vitamin D och protein. Hos måttlighets­förbrukaren blir alkoholen i allmänhet ett energitillskott som läggs till den vanliga kosten och följden blir ofta övervikt (läs mer > Kalorier i drycker).

  • Rekommendation: Livsmedelsverkets rekommendation är ingen eller begränsad konsumtion. Hälsoriskerna bedöms vara små vid intag under 24 cl alkohol per dag för män och 15 cl för kvinnor. Alkohol bör inte överstiga 5% av energiintaget.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04

Läs mer

Kalorier i drycker

Alkohol - näringslära

Alkoholprocent

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj