Cancer av mat
Grupper inom
Kostvanor och hälsan:
Cancer av mat har varit föremål för omfattande vetenskapliga studier, men vetenskapen är fortfarande ganska osäker vad gäller rekommendationer. World Cancer Research Fund (WCRF) och WHO har vardera sammanställt de samlade erfarenheterna, här i sammandrag.
- Alkohol kan skapa tumörer i munhåla, svalg, matstrupe och eventuellt även i bröst, levern, lungor, grov- och ändtarm.
- Salt i riklig mängd kan ge tumörer i munhåla och svalg, eventuellt även i magsäck och i kombination med rött kött tumör i grov- och ändtarm.
- Mögel (aflatoxin) som i mögelskadade jordnötter, paranötter och fikon är cancerframkallande i levern.
- Rökt, grillad och hårt stekt mat tror man vara cancerframkallande.
- Föroreningar i vatten till exempel radon, kan vara cancerframkallande.
- Jodbrist vet man ger sköldkörtelcancer (struma), vilket är förklaringen till att salt jodberikas.
- Fett (mättat) kan ge tumörer i matstrupe, grov- och ändtarm, bröst, livmoderslemhinna och njurarna, eventuellt även i lungorna. Överviktiga och feta löper ökad risk.
- Het mat och dryck kan eventuellt ge tumör i munhåla, svalg och matstrupe.
FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER
Viss kost och motion anses förebyggande mot cancer.
- Undvik att bli överviktig. Begränsa intaget av energitäta livsmedel som innehåller mycket socker och fett.
- Motionera regelbundet.
- Ät mycket frukt och grönsaker, baljväxter.
- Ät rikligt av fiberrik mat, fullkornsprodukter.
- Begränsa alkoholdrickandet per dag till motsvarande 1 glas vin för kvinnor och 2 glas för män.
- Begränsa intaget av salt till högst 1 tsk per dag.
- Begränsa intaget av rött kött och charkprodukter.
- Amning skyddar mamman mot bröstcancer. Förebygger även övervikt hos barnet.
- Ät inte kosttillskott för att förebygga cancer. Kosttillskott kan ge ökad risk för cancer.
- Eventuellt kan vissa vitaminer, vitlök, soja, fet fisk (omega3) ha viss förebyggande effekt. Samtidigt har man inte funnit att extra intag av vitaminer, mineraler och enskilda antioxidanter, utöver normal rekommendation, har någon skyddande effekt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03