Kalcium

Kalcium

(osteoporos, hyperkalcemi)

Latin: Calcium

Engelsk översättning Calcium

Fransk översättning Calcium

Italiensk översättning Calcio

Tysk översättning Kalzium

Spansk översättning Calcio

Kalcium (Ca) är ett metalliskt grundämne (se dito) och det femte vanligast förekommande grundämnet i jordskorpan (5%). Den största mängden förekommer som kalkspat (kalciumkarbonat) i kalksten. Kalcium är ett livsnödvändigt grundämne för alla organismer och finns i de flesta livsmedlen. Kalcium bidrar till "hårt vatten" (läs mer > Om vatten). I näringsdeklarationer anges kalcium som milligram per 100 gram (mg/100g).

Användning: Kalcium används som reduktionsmedel vid framställning av vissa metaller, för kontroll av kolhalten vid stålframställning och för att hålla stålet fritt från svavel, fosfor och syre. Metallen används också som legeringselement.

Miljö: Kalcium är ett livsnödvändigt grundämne för alla organismer. Särskilt havsorganismers (bland annat koralldjurs) lagring av kalciumkarbonat spelar stor roll för regleringen av atmosfärens halt av koldioxid.

Tillsatser i mat: Kalcium förekommer i ett trettital tillsatser i form av anti­oxidanter, konsistensgivare, surhetsregulatorer, klumpförebyggande medel, smakförstärkare, färg- och konserveringstillsatser. Läs mer > se E-nummer via länkar nedan.

Förekomst i mat (milligram/100 gram):

  • Mycket högt 500+  > örtsalt, (3´), parmesan, sesamfrö, mager ost, kelp.
  • Högt 200-500 > fransk senap, mesost/messmör, nässlor, dill.  
  • Medel 70-200 > mejeri, färskost, rabarber.   
  • Lågt 20-70 > fisk, rom, bröd, bönor, kål.
  • Obetydligt 0-20 > kött, fett, ris, grönt, frukt, bär.

Kalcium finns i de flesta livsmedel, men de främsta källorna är mjölkprodukter och fisk. En mindre del från vegetabilier. Vegetabiliska alternativ till mjölk är ofta berikade med kalcium.

Förekomst i kroppen: Kalcium är för människan ett livsviktigt (essentiellt) ämne (läs mer > Mineraler, spårämnen). Kalcium behövs för att bilda skelett och tänder, samt vid blodkoagulering och nervfunktion. I den mänskliga kroppen är kalcium det dominerande mineralämnet och utgör 1–2 % av kroppsvikten, varav 99% i ben och tänder. Kalcium medverkar till att leda impulser i nervsystemet, reglerar musklernas och därigenom också hjärtats sammandragningar och medverkar vid blodkoagulering. Kalciumabsorptionen i tarmen är beroende tillräcklig magsyra, magnesium och D-vitamin.

Behov milligram/dag: Barn 6-12 månader 540 milligram, 1-6 år 600 mg, 6-10 år 700 mg, 10-20 år 900 mg, vuxna 800 mg, gravida och ammande 900 mg.

Hälsa: Brist kan ge hämmad tillväxt och långvarig brist kan ge benskörhet (osteoporos) och därmed benbrott. Vid bristande fysisk aktivitet, till exempel vid sängläge, urlakas skelettet snabbt på kalcium vilket kan leda till benskörhet. Benskörhet är vanligast hos äldre kvinnor. Speciell tillförsel av kalcium är sällan motiverad. Ett tillräckligt kalciumintag är speciellt viktigt under uppväxtåren. Kalcium kan överdoseras genom intag av kosttillskott vilket i kombination med högt intag av vitamin D kan leda till förkalkning av kroppens vävnader (hyperkalcemi), njursten och njurskador.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Mineraler, spårämnen

E302 Kalciumaskorbat

E327 Kalciumlaktat

E333 Kalciumcitrater

E341 Kalciumfosfater

E352 Kalciummalater

E354 Kalcium-L-tartrat

E385 Kalciumdinatrium-EDTA

E404 Kalciumalginat

E452 Natrium-. kalium-, kalciumpolyfosfater...

E470a Natrium-, kalium-, kalciumfosfater av fettsyror

E482 Kalciumstearoyl-2-laktylat

E509 Kalciumklorid

E516 Kalciumsulfater

E526 Kalciumhydroxid

E529 Kalciumoxid

E578 Kalciumglykonat

E538 Kalciumferrocyanid ?

E552 Kalciumsilikat

E556 Kalciumaluminiumsilikat

E623 Kalciumglutamat

E629 Kalciumguanyfat ?

E633 Kalciuminosinat ?

E634 Kalcium-5´-ribonukletider ?

E170 Kalciumkarbonat

E203 Kalciumsorbat

E213 Kalciumbensoat ?

E227 Kalciumvätesulfit ?

E263 Kalciumacetat

E282 Kalciumpropiat

Allt om vatten

Grundämnen

Livsmedelsverket

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj