Koffeinförgiftning

Koffeinförgiftning

Koffein finns naturligt i kaffe, te och kakao. Koffein tillsätts som arom i olika livsmedel till exempel i kola- och energidrycker. Koffein stimulerar det centrala nervsystemet och de positiva effekterna av kaffe ses främst vid måttliga doser.

Hälsa: Koffein är lätt beroendeframkallande och utebliven daglig dos kan ge abstinesbesvär i form av huvudvärk, sömnlöshet och minskad koncentrationsförmåga. Risken för överdosering av koffein är liten. Studier har visat att människor väl förmår anpassa sig så att inte för stora doser nås. Inte heller andra väsentliga risker anses föreligga. Bland annat har man studerat om koffein kan vara cancerframkallande vilket inte har kunnat påvisas. Även risken för hjärt- och kärlsjukdomar, i första hand högt blodtryck, har stuerats. Vissa studier har påvisat ett samband, men risken bedömns som ringa. Detta till trots rekommenderar Livsmedelverket ett begränsat intag för gravida och ammande till högst 3 koppar kaffe, eller 4 koppar te per dag.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04

Läs mer

Kolaläsk

Allt om kaffe

Allt om te

Om chokladdryck

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj