Fleromättat i livsmedel
Grupper inom
Fett:
Fleromättat fett (fleromättade fettsyror, läs mer > Fetter, fettsyror) finns särskilt i matoljor och därmed även i dressing, majonnäs och liknade. Margarin och många nötter som valnöt och frön som solrosfrön är också rika på fleromättat fett. Fet fisk som lax, makrill och sill är goda näringskällor. Obetydligt med fleromättat fett finns i övriga spannmål, grönsaker, rotfrukter, frukt, bäroch drycker. För enskild vara se varan.
Fleromättat fett i livsmedel (viktandel):
- Mycket högt 20%+ t.ex. matoljor, valnötter.
- Högt 15-20% t.ex. jordnötter.
- Medel 10-15% t.ex. bordsmargarin.
- Lågt 5-10%
- Obetydligt 0-5% t.ex. grönsaker, spannmål.
Fleromättat fett i råvaror (källa SLV 2015-2016):
Matfett 2-75%
- Matolja: 10-75% (tistel- 75%, linfrö- 67%, majsolja 55%, olivolja ~8%)
- Margarin 5-25% (flytande Bercel ~40%, flytande Milda ~30%)
- Ister, späck ~9%
- Smör 2%
Kött, fågel 0-5%
- Kött: 0-4%
- Korv: 1-5% (sojakorv ~8%, salami ~6%)
- Fågel: 0-5% (anka/gås ~5%, duva ~4%, kyckling ~1%)
- Inälvor: 0-2% (gåsleverpaté ~8%)
- Ägg: 1% (gula ~4%, vita 0%)
Fisk, rom, skaldjur 0-10%
- Fet fisk: 3-10% (ål ~7%, lax 3-5%, makrill ~7%, sardiner i olja ~10%)
- Vitfisk: 0-1%
- Fiskrom: 0-2% (rökt ~14%, tubkaviar ~4%)
- Skaldjur: 0-1% (friterade räkor ~3%, dito restaurang ~13%)
Spannmål 0-40%
- Nötter, frön: 0-40% (valnöt ~40%, solros ~33%, linfrön ~30%, jordnöt ~15%)
- Ris, mjöl, gryn: 0-3% (sojamjöl ~13%)
- Bröd 0-5%
- Pasta, nudlar: 0-1%
- Socker, sylt: 0%
- Godis 0-4%
Mejeri 0-5%
- Gräddprodukter: 0-5% (Milda Fraiche ~5%)
- Mjölk, fil, yoghurt: 0-1%
- Ost: 0-1% (margarinost 4-7%)
Trädgård 0-1%
- Grönsaker: 0-1% (torkade sojabönor ~10%)
- Svamp: 0%
- Potatis, rotfrukter: 0% (chips 7%)
- Frukt och bär: 0-1%.
Drycker 0%.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06